31 MEI - 11 JUNI 2023

DELFT FRINGE FESTIVAL .

Al meer dan tien jaar hét festival voor nieuwe makers.

Het festival voor nieuwe makers

Delft Fringe Festival is een van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Nederland. Binnen Zuid-Holland is het zelfs het enige podiumkunstenfestival dat zich volledig richt op nieuw talent. Het festival vervult daarmee een cruciale rol in deze tijd waarin – door de forse bezuinigingen op cultuur – veel productiehuizen niet meer bestaan en het aantal speelmogelijkheden voor jonge makers drastisch verminderd is.

Inmiddels weten jaarlijks meer dan tweehonderd jonge, opkomende makers vanuit het hele land ons te vinden, van wie wij er per festivaleditie vijftig selecteren. Zij krijgen de kans om, binnen één festivaleditie, hun producties een groot aantal keren te spelen. Dicht op het publiek, op een aantal van de meer dan twintig historische, veelal onconventionele festivallocaties in Delft. Ook helpen wij hen om hun voorstellingen op een originele manier bij het publiek te promoten en om de feedback van de toeschouwers en het festivalteam te gebruiken om hun artistieke signatuur nog verder te ontwikkelen en aan te scherpen.

Het karakter van ons festival is bewust laagdrempelig. Wij richten ons niet alleen op de doorgewinterde theaterliefhebber, maar zeker ook op nieuw publiek. Door de grote diversiteit van ons programma-aanbod heeft ons festival iedereen iets te bieden, van cabaret tot eigentijdse dans, van popmuziek tot opera en van circus tot live-art. Bovendien kun je vanwege de korte duur van de optredens als toeschouwer ook met gemak een keer een risico nemen en een voor jou compleet nieuw genre uitproberen.

Het resultaat is ernaar: elk jaar groeien onze bezoekersaantallen weer verder. Daarbij spelen natuurlijk ook de verrassende locaties en het feit dat je als toeschouwer vrijwel nergens anders zó dicht op de huid van de podiumkunstenaar zit een belangrijke rol.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers