Anouk van Lith

Emma

Sun 12 June 2022 13:30

Add to my favorites

EMMA is een voorstelling over het taboe en trauma rondom seksueel misbruik. EMMA is het verhaal van Emma Sulkowicz (hen/hun), een kunstenaar en oud-student van de Colombian University. En Emma is in 2012 verkracht door Paul. Toen hen in een aantal maanden later aangifte deed is het onderzoek stopgezet wegens te weinig bewijs. Het was zijn woord tegenover dat van Emma.

Wij vertellen het verhaal van Emma omdat wij , ik en mijn twee spelers, een soortgelijk verhaal hebben. Wij doen een poging het verhaal van Emma te reconstrueren door de spullen in diens kamer te laten getuigen van die nacht. Een poging het plaatje compleet te maken met alle mogelijke getuigenissen, maar bovenal een poging om de onmacht door de uitspraak: ‘te weinig bewijs’ een plaats te geven.

In mijn werk ben ik opzoek naar de vertaling van de ervaring in een artistiek product. Het verzwijgen van pijn fascineert mij. Het opgelegde zwijgen dat ik voel in mijn persoonlijk leven drijft mij tot spreken op het toneel, zeker als het gaat over seksueel misbruik. Zelf heb ik dit helaas mee moeten maken. En net als bij Emma eindigde mijn aangifte ook met de woorden: 'te weinig bewijs.' Na de aangifte leek het alsof het 'klaar' moest zijn. Niemand vroeg meer hoe het ging en er kwam nooit meer rechtvaardigheid. Maar de pijn bleef. En vanuit hier begon ik met het schrijven en conceptualiseren van Emma. Ik kan niet de enige zijn die dit zo ervaart. Ik wil het verhaal van Emma delen, omdat het ook ons verhaal is. Omdat we mogen erkennen dat het pijn doet en omdat mensen er naar mogen luisteren. Ook als dat oncomfortabel is.

"Te weinig bewijs, mijn Lul. Had één voet in die kamer gezet en je had wel beter geweten."

Podcast
Luister ook naar aflevering 5 van de Delft Fringe Festival podcast De Roze Hoed. Hierin is Anouk van Lith te gast en vertelt ze over haar voorstelling en makerschap.

BEKIJK ALLE EVENEMENTEN VAN Anouk van Lith

Related shows

Discover the Festival .

We thank our

Subsidizers and beneficiaries