Met zijn voorstelling ‘Dion The Great Magician’ won goochelaar Dion vorig jaar de publieksprijs op het Delft Fringe Festival. Dit betekent dat hij in 2020 opnieuw op het festival zou stralen met een nieuwe magische show. Helaas gooide de uitbraak van het coronavirus roet in het eten en kon de 10e editie van het festival niet doorgaan. Er brak een onzekere periode aan voor de gehele culturele sector, die ook Dion trof. Inmiddels kijkt hij weer enorm uit naar editie 2021 van het festival: “Ik verheug me erop om het publiek weer betoverd de zaal te laten verlaten”.
Tekst: Annemarie Oorthuizen
“Toen de maatregelen werden aangekondigd zat ik echt even met de handen in het haar. Alle projecten en geplande voorstellingen vielen weg. Zodra er meer bekend werd rondom de steun vanuit de overheid begon ik weer wat meer rust te krijgen”, vertelt Dion over de afgelopen weken. “De situatie waar ik nu in zit heeft me geforceerd om na te denken over het nu en over de toekomst. Ik realiseerde me opnieuw dat ik ben geboren voor het vak dat ik doe en dat ik dit altijd zal blijven doen, ‘no matter what’. Hier ben ik voor geboren. Zelfs in deze crisistijd blijf ik de motivatie houden om mezelf door te ontwikkelen” vertelt Dion gepassioneerd.
Dion genoot al van het theater en de kunst van het optreden sinds zijn kleutertijd. “Ik vond het heerlijk om voorstellingen te geven aan mijn familie”, vertelt Dion. “Ik was altijd bezig met verkleden en het oefenen van typetjes voor de spiegel”. Eenmaal op school breidde hij zijn publiek uit en speelde hij voor zijn klasgenoten. “Ik zat het liefst in de poppenhoek waar ik mijn eigen voorstellingen speelde. De hele klas hing dan aan mijn lippen”, vertelt hij. Toen hij zes jaar werd kreeg Dion een goocheldoos: “Ik ontdekte dat ik hier meer verwondering mee kon opwekken bij mijn publiek dan met alleen verkleden. Dat hij op zijn achtste bij een goochelclub ging was dan ook een logische stap. “Ik was ontzettend gedreven om alle kneepjes van het vak te leren”. Niet alleen tijdens deze lessen was hij bezig met goochelen. Zelfs tijdens de zomervakanties zat hij in de caravan te oefenen met jongleren en creëerde hij met een paar handdoeken over een lijn bij het zwembad een podium, waar hij zijn kunsten liet zien aan de kinderen op de camping.
Door het vele oefenen kreeg Dion de techniek van het goochelen feilloos in de vingers. “Mijn creativiteit ging echter verder dan alleen het vertonen van een wonder. Ik deed snel al meer dan het laten zien van een truc met balletjes of kaarten. Ik kleedde het bijvoorbeeld aan met muziek, decor en kostuums”, vertelt hij. Zo zette hij op jonge leeftijd al geheel op eigen kracht een complete show neer. Zijn beheersing van de techniek, theatrale presentatie en excentrieke optredens zijn precies waar hij als jonge puber al mee in de prijzen viel. Hij werd drie keer Nederlands jeugdkampioen en mocht vanaf zijn dertiende al optredens verzorgen in het buitenland. Op zijn zestiende werd hij derde tijdens de Wereldkampioenschappen Goochelen in Stockholm. Hiermee was hij de jongste prijswinnaar ooit. Vervolgens werd hij met 18 jaar zelfs Europees Kampioen.
“Het liefst ga ik ook in Nederland aan de slag als met mijn shows. Maar helaas is goochelen als avondvullend programma nog heel onbekend in Nederland”, vertelt Dion. “Ondanks dat ik tegenwoordig succesvol rondtour in het buitenland, sta ik in Nederland nog helemaal aan het begin van mijn carrière. Ik vond het vorig jaar dan ook enorm bijzonder dat ik was geselecteerd voor het Festival en in het Rietveld Theater mocht spelen. Ik kon het wel van de daken schreeuwen, zo blij was ik! Hiermee ging namelijk ook één van mijn grootste dromen in vervulling: met een eigen show, in mijn eigen stad en ‘eigen’ theater staan. “Dat ik aan het einde van het festival ook nog de publieksprijs in ontvangst mocht nemen was de kers op de taart. Het voelde echt als een sprookje in eigen stad”, vertelt Dion geëmotioneerd als hij terugdenkt aan dit moment. “Laatst werd ik herkend bij de bakker in de Choorstraat in Delft. Dat is hartstikke leuk maar niet mijn doel. Ik speel namelijk net zo lief voor twee man publiek als voor een volle zaal. Ik hoef niet beroemd te worden, maar dat ik via het festival nu ook in Nederland erkenning krijg voor mijn werk en dat ik mensen mag meenemen in mijn fantasie is zó mooi”, aldus Dion.
“Doordat ik nu een periode gedwongen ben geweest om stil te staan, heb ik me opnieuw gerealiseerd hoe belangrijk het is om te genieten van het nu. Dit is eigenlijk de echte truc achter de illusie”, vertelt Dion als hij terugkijkt op de onzekerheid van de afgelopen periode. “Maar ik kijk er ook heel erg naar uit om straks mijn werk op te pakken, als het weer mag, en het publiek van Delft Fringe Festival een ware traktatie voor de verbeelding te geven!” Samen met Lotte van Breukelen, ballerina en assistente in de show, ontwikkelde Dion voor de jubileumeditie van Delft Fringe Festival ‘een gigantische show in een klein theater, vol met onverwachte twists’. Wij kunnen niet wachten op Delft Fringe Festival 2021!