Genadeloos theater van Vlamousse: ‘Het is geen kindervoorstelling’ .

07 mei 2019

Opgericht in februari 2018 stond het cabaretduo Vlamousse een jaar later al in de halve finale van het Leids Cabaret Festival en ging met de Studentenjuryprijs terug naar huis. Maya van As en Brigitte van Bakel brengen hun programma dit jaar naar Delft Fringe. ‘Je moet de voorstelling een beetje aandurven,’ waarschuwt Brigitte.

Vlamousse is voortgekomen uit het aan de Koningstheateracademie in Den Bosch gelieerde theaterproject Club Cabaret, waarmee het tweetal in februari 2018 in Zuid-Afrika optrad. ‘We waren toentertijd allebei solo bezig om na onze opleiding aan de academie een beetje voeten aan de grond te krijgen in de cabaretwereld, maar ik werd er doodongelukkig van,’ vertelt Maya. ‘Ik ook, vreselijk zo alles alleen,’ vult Brigitte aan. ‘Voor Club Cabaret werkten we toevallig samen en hadden daar ontzettend veel lol in, dus heb ik haar theater verkering gevraagd,’ vervolgt Maya. Brigitte: ‘En ik zei ‘ja’.

Alles bespreekbaar

Het eerste theaterprogramma van Vlamousse kreeg dan ook de naam Saampies. ‘Het is een cabaretvoorstelling waarin wij onszelf spelen en we alles bespreekbaar proberen te maken wat er te zien is en besproken moet worden,’ zegt Maya. ‘Mijn kleurtje bijvoorbeeld,’ benadrukt de half-Kaapverdiaanse Brigitte. ‘En ons koloniaal verleden slinger je er ook even in. In onze voorstelling proberen we thema’s die in deze tijd veel spelen met flink wat humor te bespreken.’ Maya vervolgt: ‘En we zijn daarbinnen genadeloos voor elkaar. Waren we ook in het maakproces. De scènes die erin zitten zijn allemaal dramatische uitvergrotingen van gesprekken die wij in het repetitielokaal hebben gehad. Er is één scène waarin Brigitte zegt dat ze zich altijd het meest verbonden voelt met dubbelbloedjes en daar reageer ik heel gepikeerd op. Dat is echt gebeurd.’

Leids Cabaret Festival

‘Ons credo qua theater maken is eigenlijk dat je de dingen die echt zijn niet zo gek kunt bedenken,’ verklaart Brigitte. Het leverde Vlamousse tijdens het Leids Cabaret Festival 2019 de eerste Studentenjuryprijs op. ‘We voelen ons enorm vereerd. Het is toch de stem van de toekomst,’ aldus Brigitte. Maya: ‘Eigenlijk was het gekkenwerk dat we als kersvers duo onszelf opgaven voor zo’n groot festival. Maar we voelden gewoon dat we het moesten doen en dat we het programma dat we hadden gemaakt wilden laten zien.’ ‘Ik denk dat het ons vooral heel veel vertrouwen heeft gegeven in ons als duo en in wat wij te vertellen hebben,’ zegt Brigitte.

Gevoelige plekjes

Tijdens Delft Fringe speelt Vlamousse hun voorstelling Saampies. ‘Ik vind het altijd moeilijk om te voorspellen wat een ander bij onze voorstelling zal ervaren,’ stelt Maya. ‘Een recensie in het Leidsch Dagblad zei naar aanleiding van het Leids Cabaret Festival dat we twee schaamteloos grappige energiebommetjes zijn, die prikken op gevoelige plekjes. Dat vind ik wel een lekkere omschrijving.’ ‘Haha, ik ook wel!’ valt Brigitte haar bij. ‘Ik denk dat het publiek veel energie, veel humor en ook wel het broodnodige ongemak mag verwachten. Je moet de voorstelling een beetje aandurven.’ ‘Ja, maar dat durven ze wel, joh. Dat durven ze wel,’ voorspelt Maya.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers