Zonder onze vrijwilligers zijn we nergens. Niet alleen als ‘handjes’ aan de kassa of om spullen van A naar B te brengen. Maar vooral ook als ambassadeur, promotor en campagnevoerder. Daarom zorgt onze vrijwilligerscoördinator dat iedere vrijwilliger zich gewaardeerd onderdeel voelt van de Fringe family. En dat iedere vrijwilliger op het juiste moment op de juiste plek staat. In 2024 neemt Chelsea Moes deze rol vol jong enthousiasme over van oude rot in de evenementenbranche Kim Bontes.
Kim: “Ik kwam terecht bij Fringe via Brenda (Vernee, hoofd productie), die ik nog kende van Mojo Concerts, waar we allebei voor werkten. Als event producer werk ik veel voor grote festivals als Low Lands en North Sea Jazz, maar het Fringe-team is echt fantastisch, net als de vrijwilligers. Sommige vrijwilligers nemen zelfs vakantie om ons te komen helpen! En het leuke is: ik kom niet uit Delft, maar door het festival ken ik nu ieder hoekje en elk gaatje. Ik heb de vrijwilligerscoördinatie de afgelopen 2 jaar met heel veel plezier gedaan en ga Fringe niet verlaten: ik ga samen met Brenda de productie doen. Daarom draag ik het stokje over aan Chelsea.”
Chelsea: “Ja, en daar ben ik zo blij mee! Ik ben in september vorig jaar afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, Leisure & Events Management. Dus voor mij begon de zoektocht: wat wil ik gaan doen? Ik deed al van alles: receptiewerk, ik was management assistent, werkte in de horeca en in de administratie. Maar ik miste de culturele sector enorm en bleef alle vacatures in die hoek in de gaten houden. Zo kwam ik bij Delft Fringe Festival terecht en ik heb er heel veel zin in.”
Kim: “Het fijne is dat ik Chelsea natuurlijk met raad en daad bij kan staan als dat nodig is. Hoewel zij bijvoorbeeld veel handiger is met de digitale systemen die we gebruiken, dus daar heeft ze mijn hulp niet bij nodig. Maar stiekem vind ik het ook wel leuk om nog wel een beetje betrokken te zijn.”
We hebben ieder jaar zo’n 50 á 60 vrijwilligers nodig en we hebben gelukkig een vaste kern van aantal enthousiaste vrijwilligers die goed weten wat er nodig is en ook nieuwe vrijwilligers wegwijs kunnen maken. Het is een bont gezelschap qua leeftijd en achtergrond met een gedeelde passie voor de kunsten. Maar we zouden het wel leuk vinden als er nog wat meer jongeren en kunstvakstudenten mee kwamen doen.
Chelsea: “Ik weet uit eigen ervaring dat de mensen die nu een kunstvakopleiding doen dit soort festivals heel erg waarderen. En door hier als vrijwilliger mee te werken kunnen zij ervaring opdoen, een toffe organisatie op hun CV zetten, sparren met de makers én hun netwerk uitbreiden. Ik ga in mijn eigen netwerk dus wel kijken of ik daar iets mee kan.”
Kim: “Onze vrijwilligers zijn allemaal mensen met een enorm hart voor het festival en het achterliggende idee: een springplank voor jonge en nieuwe makers. Natuurlijk hebben we mensen nodig achter de kassa, om het konijn in elkaar te timmeren of stoelen neer te zetten. Maar als vrijwilliger ben je ook ambassadeur. Veel vrijwilligers kennen het programmaboekje uit hun hoofd. En met het passe-partout kunnen ze iedere voorstelling gratis eenmaal bezoeken. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar zo kan je ook publiek enthousiast maken of adviseren. En makers helpen meer publiek naar een voorstelling te krijgen. Kortom: we kunnen niet zonder vrijwilligers!”
Je krijgt er zoveel voor terug. Maar echt! Niet alleen mag je gratis naar de voorstellingen, je bent echt een belangrijk onderdeel van het hele concept. Je hoort bij de Fringe familie. Dus je bent uitgenodigd voor de legendarische feestjes. En voor de Pizza Night voor alle makers en vrijwilligers, waar we de makers interviewen en je nóg meer te weten komt over de mensen en hun werk. Het is dus ook gewoon gezellig, het is netwerken en in elk geval: een hele familie erbij.
Ook enthousiast?
Foto: Kim Bontes en Chelsea Moes.