Dat de liefde voor de podiumkunsten de afgelopen jaren door de landelijke politiek niet breed werd uitgedragen is een publiek geheim. De bezuinigingen op cultuur hebben een grote wissel getrokken op talentontwikkeling in Nederland. Broedplaatsen en productiehuizen voor jonge makers werden gesloten en ook speelmogelijkheden verdwenen. Hoewel er de afgelopen jaren over dit onderwerp al meer dan genoeg is gezegd en geschreven, haal ik het toch nog één keer aan.
De afgelopen jaren heeft het Delft Fringe Festival zich volledig ten dienste gesteld aan een nieuwe generatie opkomende podiumkunstenaars. Ik, en wij als festival, zijn er van overtuigd dat alle makers die dit jaar tijdens het Delft Fringe Festival te zien zijn, iets te bieden hebben wat het meer dan verdient om gezien te worden.
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven presenteerde in maart 2018 haar visiebrief, Cultuur in een open samenleving. Ook de Minister onderkent het belang van een nieuwe generatie opkomende makers: “Daarnaast wil ik nieuwe groepen makers de kans bieden in de voorhoede te komen. Met die nieuwe generatie vergroten we de diversiteit van het culturele leven. De nieuwe generatie spreekt een eigen taal, heeft eigen verhalen en spreekt het publiek van deze tijd aan.”
Nu de Nederlandse politiek, de belangrijkste bewindspersoon op het gebied van kunst en cultuur, nadrukkelijk het belang van de nieuwe generatie makers benoemt, stemt mij dat hoopvol voor de makers die het Delft Fringe Festival de afgelopen jaren en ook dit jaar weer aan jou mogen presenteren.
Het is de intrinsieke motivatie van deze makers dat ons de mogelijkheid geeft om het brede palet aan podiumkunstenaars te kunnen presenteren. Dat ook dit jaar die keuze weer overweldigend is, begrijpen wij maar al te goed. Ook dat past wel weer in deze huidige tijd: de grote hoeveelheid aan informatie waar wij dagelijks mee te maken krijgen en het maken van een keuze in al het aanbod wat je dagelijks krijgt voorgeschoteld.
Tijdens deze achtste editie van het Delft Fringe Festival heb je de keuze uit 51 verschillende makers die verspreid over 11 dagen ruim 418 voorstellingen spelen. Met 209 uur aan voorstellingen biedt het festival daarmee de ideale theatrale binge-watch marathon. Waar Nexflix je digitaal en afstandelijk adviseert over de beste keuzes voor jou helpen wij – de programmeurs en de makers, je graag persoonlijk op weg bij het maken van de keuze die het beste bij jou past. Bezoek bijvoorbeeld het dagelijkse randprogramma Hulp bij jouw keuze of wandel en vaar mee met de Verrassings- en Canaltour. Laat je verrassen en overtuigen door korte previews van voorstellingen in het festivalhart en op de markt.
Laat het Delft Fringe Festival jouw elfdaagse theatrale binge-watch marathon zijn.
Ik wens je een fantastisch festival toe!
Roel W.A. Funcken
Directeur Delft Fringe Festival