Als Delft Fringe Festival-team hebben we een spannend jaar achter de rug, resulterend in een prachtige erkenning: ons festival verwierf als een van de zes nieuwe festivals een plek in de meerjarige subsidieregeling van het Fonds Podiumkunsten. Dat wil zeggen dat we ons de afgelopen jaren duidelijk in de kijker hebben weten te spelen en dat het fonds de kwaliteit van ons festival, maar zeker ook die van onze makers onderschrijft.
Reden tot feest dus, maar helaas ook weer niet, want we leven tegelijkertijd mee met al die festivals en collega’s die geen of veel minder subsidie hebben gekregen. We zijn ons daardoor nu ook nóg meer bewust van onze verantwoordelijkheid, zowel naar onze makers toe als naar het veld, ofwel de festivals en theaters die hen een podium bieden. De komende jaren zullen we daarom extra inzetten op het delen van kennis met verschillende categorieën podiumkunstenprofessionals, van maker tot programmeur en van dramaturg tot technicus. Bijvoorbeeld via ons nieuwe, landelijke netwerkinitiatief Makers Monday.
Ondertussen werken we natuurlijk ook heel hard aan onze komende festivaleditie. Na het recordaantal aanmeldingen van vorig jaar – dat voor onze kleine organisatie echt amper te behappen was – hebben we dit jaar de inschrijftijd van onze open call verkort van drie naar twee maanden. Dat heeft geleid tot een iets kleiner aantal aanmeldingen, 375 ten opzichte van 410 vorig jaar, maar relatief gezien betekent dat nog steeds een stijgende lijn en dat laat helaas ook zien dat er in Nederland nog steeds een schreeuwend tekort aan speelplekken voor jonge makers is. En tja, voor ons betekende het opnieuw ook een bijna onmogelijke opgave: want hoe selecteer je uit 375 veelbelovende producties en plannen slechts 28 makers en makerscollectieven, zijnde het maximum aantal waaraan wij dit jaar een festivalplek kunnen aanbieden?
Voor het eerst werkten onze programmeurs Tamara Griffioen en Sabine Krol hiervoor samen met een groep externe professionals, die als ‘outside eyes’ hebben meebeslist over wie er het beste in ons festival past, maar ook aan wat voor soort optredens er behoefte is in het Nederlandse theaterveld. Praktische redenen spelen bij die selectie ook altijd een rol – honderd man koor in een reuzeaquarium laten optreden behoort jammer genoeg niet tot onze mogelijkheden – maar onze belangrijkste taak is om uit al die aanmeldingen ieder jaar weer de meest verrassende, aansprekende, prikkelende, hilarische of juist aangrijpende producties en productievoorstellen te selecteren. En volgens ons is dat ook dit jaar weer meer dan gelukt, waarbij we natuurlijk opnieuw een grote variëteit aan genres presenteren, van dans tot cabaret en van (familie)theater tot uiteenlopende muziekstijlen. Opvallend daarbij is dat we dit jaar ook flink wat aanmeldingen van autodidacten, ofwel makers zonder officiële kunstopleiding ontvingen, als ook van makers uit de hiphopscene. Verder zet de trend dat jonge podiumkunstenaars vooral heel persoonlijke verhalen willen vertellen zich voort, maar wel met één opmerkelijk verschil: waar we voorheen vaak producties zagen gemaakt vanuit een sterk maatschappijkritische visie, spreekt er nu uit veel verhalen – ondanks alle rampspoed en ellende in de wereld – duidelijk hoop en een sterke wil om bij te dragen aan verandering.
Elk optreden duurt tussen de twintig en dertig minuten, dus alle reden om je ook eens te wagen aan een onderwerp of kunstvorm waarmee je nog niet vertrouwd bent. En zelfs al mocht een voorstelling een keer niet geheel jouw ‘cup of tea' blijken te zijn, dan kun je je altijd nog vergapen aan de bijzondere locatie waarop je je bevindt. Want hoewel een aantal vertrouwde locaties – zoals Museum Prinsenhof Delft en Royal Delft – dit jaar wegens verbouwing gesloten is, hebben we wederom maar liefst dertig verrassende speelplekken in Delft weten te boeken. Van indrukwekkende historische panden tot state-of-the-art architectuur. Zo zijn we heel blij dat we voor de tweede maal in de imposante Nieuwe Kerk spelen, in publieksfavorieten als de Molen en Stadsboerderij Rietveld, en dat we ons festival voor het derde achtereenvolgende jaar openen in Theater De Veste. Maar we kijken ook enorm uit naar de optredens in onze nieuwe ‘broedplaats’ in het Kabeldistrict, met maar liefst vijf nieuwe speelplekken in en rond de Schiehallen. Ook hebben we veel zin om neer te strijken in de Social Hub, waar dit jaar ons festivalhart is gevestigd en waar we een verdiepend én feestelijk randprogramma organiseren, met onder meer Fringe Talks, afterparty’s en onze befaamde Drag Bingo.
Dit jaar vindt het Delft Fringe Festival op en rond Hemelvaart en Pinksteren plaats. Dat creëert hopelijk voor velen van jullie nóg meer mogelijkheden om ons festival te bezoeken. Om afzonderlijke voorstellingen te boeken, of mee te gaan op een van onze Canal Tours of met een van onze Fringe Tours, waarbij je onder leiding van bekende Delftenaren en influencers diverse producties bezoekt. Dus grijp die kans! Onze makers zijn er, zo lieten ze op een recente ‘Makersdag’ overduidelijk zien, helemaal klaar voor. Klaar om met een niet te stuiten drive hun persoonlijke verhaal met jou te delen, soms fijngevoelig, soms rauw, soms intiem, soms groots en grotesk, maar áltijd passievol. Dus dompel jezelf onder, laat je voor even wegvoeren van alle dagelijkse en wereldse beslommeringen, en maak kennis met de nieuwe generatie theatermakers, choreografen, muzikanten, cabaretiers en performers. Want één ding is zeker: op het Delft Fringe Festival speelt de toekomst!
Roel Funcken, directeur-bestuurder
Tamara Griffioen, Artistiek leider