We hebben als team letterlijk gehuild. Het moment waarop we moesten besluiten dat Delft Fringe Festival 2020 – ons jubileumjaar! – niet kon doorgaan was pijnlijk. Voor ons als festivalorganisatie, maar nog veel meer voor de vijftig jonge theatermakers die dit jaar de harten van het publiek uit Delft en verre omstreken zouden veroveren. Hun kans om, niet zelden voor het eerst, professionele meters te maken, was met de afkondiging van de coronamaatregelen in één keer vervlogen.
Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor een online variant van ons tiende festival, maar dat hebben we heel bewust niet gedaan. Theater gaat voor ons om fysieke ontmoeting, verbinding, om het samen genieten van en samen geraakt worden door dé talenten van de toekomst. En om direct daarna met elkaar ervaringen uit te wisselen, ook met de makers, zodat zij daarna nog weer verder kunnen groeien.
Tranen met tuiten dus, maar niet voor lang. Want de drang om van het tienjarig jubileum van ons festival – dat nu van 27 mei t/m 6 juni 2021 plaatsvindt – een groot feest te maken won het al snel van de teleurstelling. Dus werken we als team nu niet alleen keihard om komend seizoen bijzondere Delft Fringe Nights met toppers uit ons eerdere festivalaanbod aan je te presenteren, maar ook om onze komende en volgende festivaledities nóg specialer en aansprekender te maken. Met nieuwe initiatieven, nieuwe samenwerkingspartners en nieuwe locaties!
Zo starten we in 2021 met de Fringe Talks, geleid door ‘onze eigen Eva Jinek’, zangeres en actrice Dide Vonk, die met makers de verdieping zoekt en je daarmee nog meer inzicht biedt in hun beweegredenen en passies. Daarnaast trekken we met ons nieuwe festivalonderdeel Fringe 4 Kids nog meer de wijken in om kinderen die die kans normaal niet snel krijgen de kracht en schoonheid van theater te laten ervaren.
Een echt cadeau voor ons is ook de verbinding die wij vanuit onze nieuwe werkplek, het Vakwerkhuis, hebben kunnen leggen met de TU Delft. Niet alleen betekent deze samenwerking dat we een aantal nieuwe speellocaties in de TU-wijk aan ons programma kunnen toevoegen, ook zullen TU-studenten in de toekomst mogelijk op technologisch vlak bijdragen aan onze producties leveren. En al in november starten we onder studenten Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen een prijsvraag om een nieuw Delft Fringe Festivalpaviljoen te ontwerpen voor op de Markt.
Naast al deze nieuwe initiatieven is er één ding dat blijft en dat is onze grote zorg en aandacht voor de makers, voor, tijdens en na het festival! Alle makers die dit jaar op ons festival zouden staan, hebben wij gevraagd om volgend jaar alsnog te ‘shinen’ tijdens onze tiende festivaleditie. Jij én wij hebben dus nog heel veel moois tegoed!
Roel Beeftink-Funcken
Directeur Delft Fringe Festival