Aan het eind van een lange smalle steeg, verstopt tussen een kaaswinkel en een drogist, vind je deze imposante locatie. Eerder stonden honderden kunstenaars er op de oude, houten planken. Nu is het de beurt aan Merel Franx, een maker van morgen die het ongemak van deze generatie met de Gouden Eeuw blootlegt. De eerste Delft Fringe Festival Productie Molten Gold vindt plaats op één van de meest bijzondere festivallocaties van het jaarlijkse festival: de Sigarenfabriek, eigendom van Studio Ninaber.
‘Studio Ninaber is in 1997 opgericht door Bruno Ninaber van Eyben en ligt in het centrum van Delft,’ vertelt Carla Kleijweg, die deel uitmaakt van het team van het bedrijf. ‘Wij zijn een ontwerpstudio die een grote diversiteit aan producten levert en heeft geleverd. Onlangs nog waren wij met het ontwerp van 'Beatrix op de gulden’ genomineerd bij de laatste tien kanshebbers op het onderdeel ‘Ontwerpen’ van het Pronkstuk van Nederland.’ Naast de Beatrix-gulden waren onder meer ook klompen, Annie M.G. Schmidt’s Jip en Janneke en de bekende wegwijspaddenstoelen van de ANWB genomineerd. De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek werd de uiteindelijke winnaar in de categorie ‘Ontwerpen’. Het winnende pronkstuk van alle categorieën in deze verkiezing werd eind januari 2018 bekend gemaakt en was het Plakkaat van Verlatinghe, de in 1581 opgestelde onafhankelijkheidsverklaring van het toekomstige Nederland.
De voorstellingen van Merel Franx vinden niet plaats in het aan de Koornmarkt gevestigde gebouw van Studio Ninaber. Voor het festival wordt namelijk gebruikgemaakt van een pand in de directe omgeving van de ontwerpstudio: “Studio Ninaber is grenst aan de achterkant aan een perceel gelegen aan de Brabantse Turfmarkt. Hier staat wat in de volksmond de “Sigarenfabriek” wordt genoemd”, aldus Kleijweg. “Tot een aantal jaren geleden was dit oude industriële pand een leegstaand gebouw, waar weinig of niets meer mee werd gedaan. Bruno Ninaber van Eyben heeft het gekocht van de Delftse familie die het in bezit had, met het idee om het in eigen beheer te restaureren en voor bedrijfsmatige doeleinden te gaan gebruiken”. Inmiddels is de voormalige fabriek opgeknapt en is het pand onderdeel geworden van Studio Ninaber.
Kleijweg: “De begane grond van de Sigarenfabriek is een productieruimte van de studio. De eerste verdieping is echter in gebruik voor diverse doeleinden”. Kleijweg zag daardoor voor de Sigarenfabriek ook een functie weggelegd als locatie voor het festival. “Ik ben zelf een fan van het festival en kreeg een oproep voor locaties onder ogen. Na overleg met Bruno heb ik Studio Ninaber aangemeld”. De festivalorganisatie is altijd geïnteresseerd in bijzondere theaterruimtes, zeker als het om zo’n markant pand als deze oude sigarenfabriek gaat. We zijn dan ook trots dat dit dé locatie is waar de eerste Delft Fringe Productie zal plaatsvinden. Wil je ook binnenkijken? De voorstelling en de locatie zijn tussen 17 en 27 oktober 2019, slechts 7 keer te bezoeken.
Molten Gold — Delft Fringe Festival Productie
17 – 27 oktober 2019
Aanvang 20:30 uur