Delft Fringe Festival, in woord en tekst .

10 juli 2021

Het afgelopen festival werkten we voor de eerste keer samen met Domein voor Kunstkritiek uit Utrecht. Zij zijn aanjager op het gebied van onafhankelijke reflectie op kunst en cultuur. Daanaast bieden ze schrijvers de kans hun talenten te ontdekken. Voor Delft Fringe Festival begeleidde Anna van der Kruis van Domein van Kunstkritiek vier jonge schrijvers bij het schrijven over de voorstellingen tijdens het online festival. Ook schreef zij zelf een essay gebaseerd op ervaringen van het publiek. Deze nieuwe samenwerking bracht een prachtig resultaat op! 

Essay 1: Dwaaltocht door Saskia de Haas

Saskia schreef over drie voorstellingen met fysiek bewegingstheater en dans. Van de acrobatiek van Playstation Blackout, tot tapdans van Tappin-It Collective en moderne dans van Sherise Strang en Mayke van Veldhuizen. 

Lees essay #1

Essay 2: Naast de loper (of: 5 manieren om te winnen) door Elske van Lonkhuyzen

Elske schreef over één voorstelling: Over Winnen van Ilse Geilen en Bregt van Deursen. Ze verweeft de gebeurtenissen in de voorstelling met voorbeelden uit haar eigen leven. Voorbeelden over winnen.

Lees essay #2

Essay 3: Woede en verlangen in het Delft Fringe Festival door Jeroen Wijhe

Jeroen schreef over twee muziekvoorstellingen. Over die van Ramon Chartrer en zijn driekoppige band en die van muzikant Bart Hoevenaars, die de gedichten van Leo Vroman op muziek heeft gezet. Over liefde, verlangen, woede en melancholie. 

Lees essay #3

Essay 4: Van tien tot tachtig door Anna van der Kruis

Anna sprak 1-op-1 met zes verschillende bezoekers van Delft Fringe Festival nadat zij een voorstelling hadden bekeken. Hoe hebben ze dit beleefd? Wat vonden ze van de voorstelling? Heeft het ze geraakt? Hoe was de beleving nu ze online hebben gekeken in plaats van live? 

Lees essay #4

Essay 5: Disneyprinses op een zeepaard door Sandy Seifert 

Sandy schreef over gender, seksisme en feminisme. Een thema dat in meerdere voorstellingen dit jaar terugkwam. Waaronder die van Suzanne Vissers, Sophie Stravens en tg Signum. 

Lees essay #5

Jong & getalenteerd

Deze bijzondere samenwerking legt een verbinding tussen jonge getalenteerde schrijvers en makers. Het geeft beide groepen de kans om vlieguren te maken binnen een professionele setting en zich verder te ontwikkelen. De schrijvers maken kennis met de toekomstige namen van de podiumkunsten en worden begeleidt in hun schrijfproces en het vinden van hun eigen stem als kunstkijker. De makers leren de wereld van de journalistiek kennen en ontdekken hoe het is om recensies op hun werk te ontvangen. 

Lees ook: 

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers