Domein voor Kunstkritiek .

25 mei 2021

Dit jaar hebben we handen ineen geslagen met Stichting Domein voor Kunstkritiek uit Utrecht. Oud-deelnemers uit de Domein-cursusreeksen Dans&Durf en Film&Leven storten zich dit voorjaar op de online editie van het Delft Fringe Festival. Een viertal schrijvers schrijft essays over voorstellingen in de volle breedte van het festival. Over dans, (muziek)theater, circus en kleinkunst van de jongste generatie makers. Domein-kernlid Anna van der Kruis begeleidt de schrijvers en doet 1-op-1-interviews met- en naar de kijkervaringen van enkele festivalbezoekers.

Jong & getalenteerd

Deze bijzondere samenwerking legt een verbinding tussen jonge getalenteerde schrijvers en makers. Het geeft beide groepen de kans om vlieguren te maken binnen een professionele setting en zich verder te ontwikkelen. De schrijvers maken kennis met de toekomstige namen van de podiumkunsten en worden begeleidt in hun schrijfproces en het vinden van hun eigen stem als kunstkijker. De makers leren de wereld van de journalistiek kennen en ontdekken hoe het is om recensies op hun werk te ontvangen. 

Resultaat: 5 essays en een duurzame samenwerking

Er worden in totaal vijf essays geschreven door de schrijvers. Deze zijn straks allen onder andere te lezen op delftfringefestival.nl. Daarnaast wordt de essay van Anna van der Kruis voorgedragen tijdens de prijsuitreiking op 6 juni. De samenwerking met Domein voor Kunstkritiek is een eerste pilot om op voort te borduren in de komende jaren. We kijken ernaar uit om elkaar tijdens de volgende festivaledities te versterken zodat we zowel jonge schrijvers als jonge makers met elkaar in contact te brengen maar hen ook kansen bieden in hun ontwikkeling. 

Over Domein voor Kunstkritiek

Domein voor Kunstkritiek zet zich sinds 2004 in voor een kritiek van de toekomst. Ze staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijke reflectie op kunst. Ze zien zichzelf als de aanjager binnen de netwerken van media, opleidingen en culturele instellingen die zich op vernieuwende wijze inzetten voor een betekenisvol en breed gevoerd gesprek over kunst. Ze bieden denkers en schrijvers de kans hun talenten te exploreren. Hun werkterrein omvat alle mogelijke kunstdisciplines, zowel dans, theater, muziek als de beeldende kunst, film, architectuur en literatuur.

Lees ook: Oproep: jouw verhaal in het slotwoord

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers