In 2022 startte Delft Fringe Festival met het Delft Fringe MakersLab. Op deze manier kunnen we jonge makers niet alleen tijdens het jaarlijkse festival begeleiden maar het hele jaar rond. Sinds de start van het MakersLab zijn we trajecten ingegaan met drie makers, die komende editie allemaal op het festival te zien zijn: Tappin-It Collective, Alienated en Niek Wagenaar. Dus grijp je kans en bekijk deze aanstormende talenten aankomend festival allemaal!
Tappin-It Collective
Tappin-It Collective won in 2021 de Delft Fringe Festival publieksprijs met hun theatrale tapdansvoorstelling IRMA, geïnspireerd op de corona persconferenties waarin gebarentolk Irma Sluis te zien was. Gedurende twee jaar krijgen zij, met behulp van de makersregeling van Fonds Podiumkunsten, onder de vleugels van het Delft Fringe MakersLab de ruimte en middelen om zich verder te ontwikkelen. In 2022 waren zij als publieksprijswinnaars op het festival te zien met de spetterende dansvoorstelling DOEMSDEE, over klimaatverandering.
Dit jaar slaan ze een andere weg in. Voor hun nieuwe muziektheatervoorstelling JAZZCAFE dompelden ze zich onder in de wereld van de jazz. In een combinatie van tap, mime, live muziek, object-percussie, paaldans en rollerskating neemt Tappin-It Collective je mee in een wervelwind van fysieke muzikaliteit in een voorstelling over vrijheid, over regels en hoe ze te breken.
Alienated
Door de toekenning van de regeling 'Nieuwe makers covid-19' van Fonds Podiumkunsten konden we in 2023 een tweede traject starten vanuit het Delft Fringe MakersLab, met Kelly Vanneste van Alienated. Zij ontwikkelt zich met hulp van Delft Fringe Festival verder op zowel artistiek als zakelijk vlak.
Normaal werkt Alienated met een object als danspartner, die statisch en onbeweeglijk is, maar in hun nieuwe voorstelling Carry my segment is de danspartner een mens, wat nieuwe en andere mogelijkheden meebrengt. Hierdoor benaderen en onderzoeken ze het concept van objectmanipulatie op een andere manier. In de dansvoorstelling Carry my segment, waarin ook circuselementen gebruikt worden, staat het lichaam centraal. Dit resulteert in een dynamisch en spannend spel waarin er altijd een verbinding is tussen de twee lichamen, die ontstaat vanuit het principe dat de één niet zonder de ander kan.
Niek Wagenaar's Nymphs
Tijdens het Delft Fringe Festival in 2022 won choreograaf en danser Niek Wagenaar de publieksprijs met zijn voorstelling Nymphs over genderidentiteit. Het afgelopen jaar bood de festivalorganisatie hem van het Delft Fringe MakersLab extra begeleiding in zijn artistieke carrière in aanloop naar zijn nieuwe voorstelling. Dit jaar is hij het campagnebeeld van de festivaledite en is hij te zien met zijn nieuwe dansvoorstelling After All. De voorstelling speelt zich af in de grimmige werkelijkheid nadat de wereld hoe wij hem kennen is opgehouden te bestaan.
We beelden vaak genoeg in hoe het zal verlopen: een oorverdovende knal terwijl de aarde plots onder je wegvalt of een vlammenzee die ons allen in één klap overspoelt. Een grote gebeurtenis die achter alles een punt zet. Maar wat blijft er over wanneer de storm is gaan liggen? Als het gruis is neergedaald, zal het leven dan weer opkruipen?
Wil je meer weten of samenwerken met het Delft Fringe MakersLab? Stuur dan een mail naar artistiek leider Tamara Griffioen via programmering@delftfringefestival.nl.
Lees ook
Foto: Niek Wagenaar, Nymphs op Delft Fringe Festival 2022 (Erwin van Tongeren)