Theatermaker Mystha Mandersloot speelde haar voorstelling Abortusverhalen voor studenten van de opleiding Zorg en Welzijn van het ROC Mondriaan in Delft. Het laten zien van een theatervoorstelling, gecombineerd met een les vooraf door de maker zelf, is een prachtige manier om onderwerpen bespreekbaar te maken binnen het onderwijs.
Het onderwerp abortus is iets waar de studenten straks in hun werkzame leven ook mee te maken zullen krijgen. Via een workshop en voorstelling werd dit een onderwerp op een laagdrempelige manier geintroduceerd en bespreekbaar gemaakt. Mystha: "De studenten waren heel open en nieuwsgierig. De les vooraf was een fijne manier om de studenten voor te bereiden op wat ze gaan zien in de voorstelling."
Een week na de voorbereidende workshop bekeken de studenten de voorstelling. Mystha: "Het was echt heel bijzonder! Ze luisterden allemaal heel aandachtig. De nagesprekken waren heel verschillend maar heel waardevol. Je voelt ook echt de meerwaarde om zo'n onderwerp via een voorstelling bespreekbaar te kunnen maken. De docenten gaven ook aan dat we echt een zaadje bij de studenten hebben gepland."
De aanleiding om het stuk Abortusverhalen te maken, was de abortus die Mystha zelf onderging. In deze periode werd ze zich bewust van de taboe rondom het onderwerp en de verharding van het debat. In de voorstelling worden abortusverhalen verteld om zo de stilte doorbreken en een gesprek op gang brengen.
De samenwerking tussen Delft Fringe Festival en het onderwijs is een mooie stap in de keten van podiumkunsten. Het geeft inspiratie, verbreed het wereldbeeld, doorbreekt taboes en maakt onderwerpen bespreekbaar. Dit is niet alleen waardevol voor studenten aan een theateropleiding, maar ook voor studenten in andere werkvelden.
Lees ook:
Foto: Optreden voorstelling Abortusverhalen op ROC Mondriaan. Fotograaf: Elena Migo.