Jehee Vertelt ging langs bij basisschool de Horizon .

07 november 2022

Sinds 2020 beweegt Delft Fringe Festival vanuit de binnenstad de wijk in. Als onderdeel van dit traject programmeren we jaarlijks voorstellingen op scholen in de wijken. Begin november 2022 gingen we langs bij de twee locaties van basisschool de Horizon in Delft. Theatergezelschap Jehee Vertelt speelde hier hun vrolijke voorstelling 'Lang Leve de Prinses', over prinses Brigiet die 6 jaar wordt. Dit werd zeer enthousiast ontvangen!

Meegezogen in het verhaal

Het hooggeëerd publiek bij de eerste voorstelling bestond uit maar liefst 56 kleuters van de locatie Brahmslaan. Alle kleuters en zelfs de juffen en meesters werden helemaal meegezogen in het verhaal en deden enthousiast mee. Ook voor de leerlingen uit Oekraine, die niet allemaal de Nederlandse taal machtig zijn, bestond er geen taalbariere om van de voorstelling te kunnen genieten. Op de locatie Poptalaan konden nog eens 25 kleuters genieten van dit optreden. Iedereen was laaiend enthousiast!

Kunst en cultuur zijn onmisbaar

Door jeugdvoorstellingen in de wijk te programmeren wil Delft Fringe Festival kinderen laagdrempelig kennis laten maken met de podiumkunsten. Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor de vorming van jonge mensen. Het draag bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wie op school of in de vrije tijd in aanraking komt met kunst en cultuur, krijgt meer zelfvertrouwen en vergroot zijn sociale vaardigheden. Het stelt kinderen in staat zich te ontwikkelen tot mondige en weerbare mensen. Daarnaast leert het ze hun eigen cultuur, en daarmee ook hun identiteit te ontwikkelen, te waarderen én te relativeren.

Delft Fringe Festival de wijk in

Vanuit deze visie onderzoeken we hoe we activiteiten op het gebied van educatie in de stad kunnen verduurzamen. In 2020 keken meerdere schoolklassen (vanwege de coronamaatregelen) al online naar voorstellingen van het festival. In 2021 trad illusionist Dion van Rijt (publiekswinnaar 2019) op bij twee Delftse basisscholen én op de twee locaties van Cultuurhuis Delft. In het voorjaar van 2022 stond Tappin-it Collective (publiekswinnaars 2021) bij Cultuurhuis Delft. Zij traden daar niet alleen op, maar verzorgden ook voorafgaand aan hun voorstelling bijpassend workshops.

Lees ook:

Foto: Kim Bontes

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers