31 MEI - 11 JUNI 2023

Wat vinden zij van Delft Fringe? • Barbara Breedijk .

16 januari 2015

Wie stonden er eerder op Delft Fringe? De komende tijd stellen we een aantal artiesten aan je voor. Zij vertellen hun ervaringen met het theaterfestival en wat het hen heeft opgeleverd. Eerst is hier Barbara Breedijk: een blonde, onorthodoxe krullenbol die liedjes schrijft over de meest verrassende en uiteenlopende onderwerpen, terwijl haar gitaar en ukelele daar trouw achteraan kwispelen.

Waarom Delft Fringe?

“Maar liefst drie keer heb ik op het Delft Fringe theaterfestival gespeeld. Je kunt nieuw repertoire uitproberen, ik vind het festival daar zeer geschikt voor, vanwege de ongedwongen sfeer en het ‘tussen de schuifdeuren” karakter. Ook vind ik het verrassend dat je op plekken speelt, waar het niet gebruikelijk is om theater en/of muziek te maken. Zoals in een fotostudio, kapperszaak, huiskamer of in een vintage kledingwinkel. Je speelt soms drie keer achter elkaar en iedere keer heb je met ander publiek en/of een andere locatie te maken, daardoor doe je veel ervaring op als artiest. Ik heb weleens een intiem optreden gegeven voor vijf bezoekers in een kleine huiskamer. Maar ik stond ook voor 50 mensen te spelen in een fotostudio, waar het publiek bijna bij me op schoot zat. De stad Delft biedt een fraaie setting voor het festival, met zijn oorspronkelijke grachten en het oude centrum”.

Wat leverde het je op?

“Tijdens alle edities ben ik benaderd voor andere optredens. Onder andere voor ‘Liedje voor jou’. Ik maak liedjes op maat, bijvoorbeeld wanneer mensen iets te vieren hebben, zoals een 25-jarig huwelijk. Verder heb ik een aantal keren in het Rietveld Theater en in Kadmium in Delft gespeeld. Daar heb ik ook weer optredens aan overgehouden, zo sta ik binnenkort op een literair festival in Antwerpen. En dit jaar ben ik gevraagd om te spelen op een huiskamerfestival in Zuid-Holland”.

Tip voor potentiele deelnemers?

“Ik zou aanbevelen om al je promotiemateriaal mee te nemen, of het nou je plaat is, kaartje, flyer of banner is”.

Waar ben je nu mee bezig?

“Met opdrachten voor ‘liedje voor jou’. Daarnaast organiseer ik ‘Niet voor de poes’, dat zijn vijf blonde vrouwen. Zij brengen cabaret, met liedjes waarom u kunt lachen, huilen en als u dat wil (en daar waar dat is toegestaan) zelf kunt meezingen. Miauw! Een aantal ‘NVDPen’ heeft eerder meegedaan aan het Delft Fringe festival”.

Tot slot?

“De sfeer met de vrijwilligers, de mensen die hun locatie ter beschikking stellen en de organisatie is gezellig. Bijna iedereen is enthousiast over het festival. Ik ben benieuwd hoe de editie van 2015 is, omdat het anders wordt georganiseerd dan voorgaande jaren. Het festival duurt nu 11 in plaats van vier dagen. En artiesten moeten nu een eigen financiële bijdrage leveren, ten behoeve van de promotie voor Delft Fringe”.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers