31 MEI - 11 JUNI 2023

Festivalverslag • Zaterdag 7 juni 2015 .

07 juni 2014

Zaterdagmiddag: zonovergoten podia

Vrolijk starten, heerlijk. In de Synagoge, of eigenlijk op het plein ervoor, staat NewKlezCollective. Klezmer-muziek dus en dus veel lachende gezichten. Mooie opening van de zaterdagmiddag. Welkom ook aan de zon.

Die zon straalt ook op het Agathaplein bij Weijsenveld. Een pakkende monoloog die last heeft van werkzaamheden in de buurt. De actrice laat zich niet afleiden door de drilboor, werkt hard door en boeit het publiek zichtbaar. Esmay Usmany, de zangeres van intieme Nederlandstalige liedjes, speelt haar gehoor in Ruimte Remmelink stil, terwijl het duo Voor Galg en Rad in het fraaie kantoorpand van Peppered het publiek vermaakt.

Een stampvol, lachend Rossio. Logisch, want de dames van Gaia’s Treat zingen hun longen uit hun lijf. Ja, daar blijven de mensen graag voor hangen. De blues voor Paul Heetebrij is voor een meer select gezelschap, maar dan zeker niet minder boeiend. En dan heb je nog Barbara Breedijk, de kleinkunstenares met de ukelele. Gekheid, maar nooit plat. En diepgang. Dat gaat bij Breedijk prima samen.

De Bousquet-fabriek staat gastvrij open voor een optreden van Wouter Monden. Cabaret dus. Vrolijk, lekker tempo. Tegen laatkomers zegt hij: we hebben het voorstelrondje net gehad, wie zijn jullie? Zin om te zingen, zing dan mee. Met Popkoor Focus uit Den Haag op de Beestenmarkt. Met nummers van Alan Parsons, Chi Coltrane en ELO. Een feest der herkenning. In het Hampshire Hotel speelt Julie Scott liedjes om te te janken. Letterlijk. Weemoed en melancholie. In perfecte harmonie. Zin in meer? Dat treft. Ook zaterdagavond puilt het programma uit. Tot Fringe!

Zaterdagavond: bruis, bruiser, bruist

Regen? Nee toch! Niet besteld, maar het valt toch. Onweer en bliksem. Weliswaar in de verte. Niemand die het merkt. Fringe bruist door en door. Bijvoorbeeld op het Doelenplein.

Gré van de Plee en de geestelijke ontlasting. Een act die altijd slaagt. En die mensen trekt. Zo ook een clown, Patogaf genaamd. Hij loopt als ridder over de Markt en vermaakt de volle terrassen. Een fietstocht door de stad, dreigend weer, maar zoveel zon op de verschillende locaties. Vaak kom je singer-songwriter Rémon Beeftink tegen. De hoofdinvaller. Gitaar op zijn rug, weer op weg naar een locatie om zijn liedjes te laten horen aan een muzikaal hongerig publiek.

Naar de Beestenmarkt. Expresión Del Alma met hun smeltkroes van muzikale stijlen, waarbij vooral de indrukwekkende didgeridoo opvalt. Daar trek je wel de aandacht mee. Zeker ook omdat daarvoor feestband De Mirakelse TV Tunes Coverband het plein veranderde in een feest der herkenning. Want wie kent ze niet, de tunes van Sesamstraat, Flipper en Swiebertje? Regel 1: als je het kent, zing je mee. Iedereen kent het.

De Delftse toneelvereniging De Flits speelt voor een hondstrouw publiek in hun eigen Microtheater twee keer hun voorstelling en Toneelgroep Dapper verbaast alle terrassen op De Markt met een magische machine waar je steeds iets nieuws aan ontdekt. In het Koningshuys staat inmiddels Mario van Megen en wie nog eens wil genieten van kleinkunstenares Barbara Breedijk staat in Studio 11. Het enthousiasme van het publiek spat ervan af.

Terug naar de Stadsboerderij Rietveld. Daar speelt Maaike Breijman, die de afgelopen jaren door Europa toerde met haar Kate Bush-tribute. En nu staat ze op Delft Fringe. Met mooie liedjes, gezongen met een prachtige stem. Het ‘nog een liedje’ schalt nog na. Het slotakkoord is weer voor de Mirakelse TV Tunes Coverband die de foyer van het Rietveld Theater verandert in een klappende en deinende massa. Mooi einde. Vandaag, vanaf 14 uur, gaan we gewoon verder. Komt dat zien… en horen!

 

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers