Niek Wagenaar winnaar Delft Fringe Festival .

12 juni 2022

Alle stemmen zijn geteld en de publiekswinnaar van Delft Fringe Festival 2022 is bekend: danser en choreograaf Niek Wagenaar (22 jaar) wint met zijn voorstelling ‘Nymphs’. Met het winnen van deze prijs is hij verzekerd van een speelplek op het Delft Fringe Festival in 2023 én is hij het campagnebeeld van de 12e festivaleditie.

Tijdens de prijsuitreiking op zondag 12 juni, de laatste festivaldag, overhandigden Doortje Peters en Robin Lie van Tappin-it Collective, de vorige prijswinnaars, de publieksprijs in de vorm van een Gouden Konijn aan Niek Wagenaar: “Ik ben echt zo blij! Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen, de kwaliteit van de makers in deze editie was echt hoog!” Volgens Rémon Beeftink, artistiek leider van het Delft Fringe Festival, is Niek Wagenaar de terechte winnaar van deze festivaleditie: “Niek weet met zijn voorstelling mensen recht in het hart te raken. Op zachte en betoverende wijze weet deze jonge choreograaf het gevoel van sensualiteit, genderidentiteit, vrijheid en geborgenheid te vatten.”

Over ‘Nymphs’

Met ‘Nymphs’ maakt Niek Wagenaar zijn debuut in de wereld van de Nederlandse dans. In de voorstelling gaan vijf dansers op zoek naar hun eigen identiteit en schoonheid waarbij ze constant in gevecht zijn met de norm. “Verwikkeld in een web van sociale constructies bewegen de dansers op weg naar verbinding”, omschrijft Niek Wagenaar.

De Prima Donna’s winnen de Delft Chamber Music Award

Naast de publieksprijs wordt op de laatste festivaldag ook de Delft Chamber Music Award uitgereikt aan jong muzikaal talent. Dit jaar gaat deze juryprijs naar Sanne Vleugels en Sam Eggenhuizen van de Prima Donna’s met de voorstelling ‘Leuk Geprobeerd!’. “De voorstelling van de Prima Donna's is echt ontzettend leuk. Ze zingen en acteren goed en je krijgt er als bezoeker energie van!”, aldus Bart van der Steenstraten, voorzitter van het Delft Chamber Music Festival.

Over ‘Leuk Geprobeerd!’

De Prima Donna’s speelden op Delft Fringe Festival een operavoorstelling waarin ze met een flinke dosis humor het hokjesdenken over seksualiteit, identiteit en gender willen doorbreken. De Prima Donna’s zijn met het winnen van de juryprijs verzekerd van een speelplek op het Delft Chamber Music Festival in 2023.

Identiteit als thematiek

Zowel de voorstelling van Niek Wagenaar als die van de Prima Donna’s gaan over identiteit. “Met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, is het niet gek dat steeds meer jonge makers in hun werk op zoek gaan naar onderwerpen die dichtbij zichzelf liggen”, zegt Beeftink. “Daarbij staat het kritisch kijken naar identiteit, gender en inclusie hoog op de agenda. Mag en kan je zijn wie je bent? Krijg jij net zoveel kansen als een ander? De vragen liggen open op tafel, de kaarten zijn verdeeld. De nieuwste generatie makers is veel bewuster bezig met deze thema’s en in hun werk maken ze hier weloverwogen keuzes over”.

Na drie jaar weer een live festival

Na een afgelaste editie in 2020 en een digitale editie in 2021 vond het Delft Fringe Festival dit jaar weer live plaats. “Het was weer een festival als vanouds. Ik heb heel veel blije gezichten gezien, makers die weer parade maken en enthousiaste vrijwilligers op elke locatie”, aldus Roel Funcken, directeur Delft Fringe Festival. “Ik ben ook enorm trots op het programma dat er dit jaar stond. Er waren zoveel inhoudelijk interessante verhalen die verteld werden op bekende maar ook weer nieuwe verrassende locaties door de hele stad”. De reacties van bezoekers sluiten aan bij deze woorden van Funcken, ze spraken deze editie over momenten van kippenvel en je moeten verbijten van ontroering. Maar ook over onbevangenheid, plezier en spanning. De ene keer liet een voorstelling vraagtekens achter en soms viel alles voor de bezoeker op z’n plek.

Springplank naar een landelijke carrière

Delft Fringe Festival is één van de belangrijkste en grootste podiumkunstenfestivals voor jonge makers in Nederland. De afgelopen elf dagen hebben 43 opkomende makers de sterren van de Delfts blauwe hemel gespeeld. Er waren een record aantal festivallocaties (26) en maar liefst 22 makers speelden deze festivaleditie de première van hun voorstelling. Daarmee is Delft Fringe Festival dé opstapplek voor jonge theatermakers op weg naar landelijke bekendheid.

Delft Fringe Festival on Tour

Het festival van 2022 zit er weliswaar op, maar Delft Fringe Festival heeft nog genoeg plannen! Dit najaar tourt het festival door het land met drie publieksprijswinnaars: Tappin-it Collective (2021), de Prima Donna’s (2018) en natuurlijk Niek Wagenaar, de kersverse winnaar van 2022.

Delft Fringe Festival 2023

Zet het alvast in je agenda, de volgende editie van Delft Fringe Festival vindt plaats van woensdag 31 mei t/m zondag 11 juni 2023.

 

Foto's: Batuhan Keskiner. V.l.n.r. Doortje Peters, Niek Wagenaar, Robin Lie en Roel Funcken.

De dansers die op Delft Fringe Festival de winnende voorstelling 'Nymphs' dansten waren: Filippo Gualandris, Charles Heinrich, Alice Sundara, Linde Wagemakers en Niek Wagenaar.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers