Voorstellingen over taal & communicatie .

26 april 2023

Begrijpen en begrepen worden: taal is een essentieel onderdeel in hoe we de wereld om ons heen betekenis geven. Dit jaar zijn er meerdere makers die zich op één of andere manier richten op taal. Soms zelfs heel letterlijk op de betekenis van taal. Benieuwd? 

Florian Slangen maakte en speelt de voorstelling Oscillator, over de semantiek van taal. Wat is taal nog als haar betekenis zoek is, en wat doet dat met jezelf en de wereld om je heen? De muziekvoorstelling richt zich op de relatie tussen woorden en hun bedoeling. OP de complexiteit van taal. Over het belang van elkaar begrijpen en de kracht van betekenis. 

Speellijst Florian Slangen

Ook Karolien Wauters speelt met het begrijpen van taal, maar dan op een heel andere manier. Opgegroeid in een internationaal gezin, met meerdere talen om haar heen die ze niet allemaal begreep, ging ze in haar jeugd al op zoek naar een gemeenschappelijke taal. Gebarentaal kan zo’n taal zijn en legt de basis van deze danssolo.

Speellijst Karolien Wauters

Spelen met taal kan ook met heel veel woorden, zoals de Vriendelijke Stiefvaders laten zien. Zij schreven odes voor allerlei bekende Nederlanders die nog nooit een ode hebben gekregen, volgens hen. Vol met talige twists en turns zetten zij in hun cabaretvoorstelling hun idolen op een voetstuk in muzikale monologen.

Speellijst De Vriendelijke Stiefvaders

Celeritas Ensemble laat op muzikale wijze zien dat zij de dialoog zijn aangegaan met oude componisten en de moderne muziektaal. Ook in hun voorstelling gaat het om begrijpen en begrepen worden. Hun klassieke instrumenten spreken zowel de taal van de 18e eeuwse componist Joseph de Boismortier, als die van moderne componisten en hun eigen werk.

Speellijst Celeritas Ensemble

 

Foto: Florian Slangen (Erwin Penners)

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers