Mystha Mandersloot wint de Delft Fringe Festival Publieksprijs 2023 .

12 juni 2023

Delft Fringe Festival 2023 zit erop! De afgelopen 9 festivaldagen speelden 29 jonge podiumkunstenaars, zowel professionals als autodidacten, maar liefst 232 voorstellingen op 28 locaties door de stad. Ten overstaan van een bomvolle zaal in het Voorhuis werd zondagavond 11 juni het festival afgesloten met de bekendmaking van de publieksprijs winnaar van deze 12e editie: Mystha Mandersloot met de voorstelling ABORTUSVERHALEN.

Over ABORTUSVERHALEN

Een voorstelling over abortus, dat klinkt heftig. Theatermaakster Mystha Mandersloot, die zelf twee jaar geleden een abortus onderging, durfde het aan. Haar voorstelling beleefde op het Delft Fringe Festival haar première. “Een abortus is als een bos bloemen,” meent Mystha: “Het heeft alle kleuren, geuren en vormen, dat zie je terug in onze voorstelling. We stellen ons in de voorstelling kwetsbaar op, maar er mag ook gewoon gelachen worden.”

Delft Fringe Festival schrijft geschiedenis

Delft Fringe Festival werd op woensdag 31 mei geopend door wethouder Maaike Zwart in een uitverkocht Theater de Veste met de woorden: “Deze festivaleditie gaat geschiedenis schrijven!” Met volop uitverkochte zalen kwam deze voorspelling daadwerkelijk uit. Maar niet alleen de kaartverkoop schreef geschiedenis, ook de stemmen door het publiek voor de prijswinnende voorstelling ‘ABORTUSVERHALEN’ laten zien dat er ook over beladen onderwerpen, waar de gemoederen hoog over op kunnen lopen, toch dialoog mogelijk is.

Verhalen van nu

Dit jaar kwam duidelijker dan ooit naar voren dat de jonge makers dé relevante verhalen van nu vertellen in hun voorstellingen. De thema’s die de podiumkunstenaars aankaarten komen voort vanuit een fascinatie of een maatschappelijke noodzaak. Sommige voorstellingen zijn heel persoonlijk, andere bespreken een groter probleem. Zoals klimaatverandering, persoonlijke vrijheid en (mentale) gezondheid. Deze generatie makers wil het publiek een belangrijke boodschap, en soms zelfs een letterlijke call to action, meegeven.

Plek voor verhalen en vlieguren

Met 300 aanmeldingen van jonge podiumkunstenaars voor deze editie van het festival en slechts plek voor een selectie van 29 makers, werd dit jaar ook nog beter zichtbaar dat er een tekort is aan speelplekken voor de aanstormende talenten van de toekomst. Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het Ministerie van OC&W: “Het is superbelangrijk dat jonge makers hun werk in Delft kunnen laten zien, zeker nu er wat ‘veiliger’ geprogrammeerd lijkt te worden in veel theaters.”

Delft Chamber Music Festival Award

Naast de publieksprijs werd traditiegetrouw ook de Delft Chamber Music Award uitgereikt. Deze juryprijs voor jong muzikaal talent ging dit jaar naar Ear to the Earth Ensemble met de voorstelling 'A Festival of Whispers'. Jeroen van Dijk, zakelijk leider van het Delft Chamber Music Festival: "Jullie engageren het publiek om te luisteren naar de wereld om ons heen." Het gezelschap krijgt een speelplek op het Delft Chamber Music Festival van 2024.

Delft Fringe Festival 2024

Na negen prachtige festivaldagen werd het Delft Fringe Festival afgerond met een feestelijke prijsuitreiking én de woorden van wethouder Frank van Vliet: "Het bijzondere aan Delft Fringe Festival is, dat zowel de makers als het festival uitdragen: als je niet laat zien dat je anders bent of anders doet, dan verandert er ook niks in de wereld."

Zet het alvast in je agenda: de opening van de volgende editie van Delft Fringe Festival vindt plaats op dinsdag 28 mei 2024, in Theater de Veste. De kaartverkoop voor de opening gaat van start op 15 juni 2023. Kijk voor meer informatie over het festival op www.delftfringefestival.nl.

 

Foto: Batuhan Keskiner. V.l.n.r.: Sabine Krol, Tamara Griffioen, Mystha Mandersloot en Roel Beeftink - Funcken.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers