Roze drankje bij nieuwe locatie De Waag .

30 mei 2024

Dit jaar is het Stadscafé De Waag aan de Markt één van de nieuwe locaties van het festival. Het café zit in een prachtig historisch pand, gebouwd in 1536, vlak achter het stadhuis. Het gebouw heeft door de jaren heen vele functies gehad, maar wist je ook dat het 20 jaar lang een theater is geweest? Nu Delft Fringe Festival hier mag spelen komen de jaren van toen weer terug!

Historie van De Waag

Van oorsprong is De Waag een overheidsgebouw, waar goederen werden gewogen en gemeten werd. Zoals boter en kaas, maar ook turf en pluimvee. De grote weegschaal, die tot vandaag nog in De Waag hangt, dateert van 1647. Er werd alleen gewogen op de begane grond. De bovenverdiepingen werden gebruikt door het gilde van de goud- en zilversmeden en het apothekers- en artsengilde. Na het opheffen van de gilden in 1798 werd de bovenverdieping gebruikt voor een gymnasium-school. Weer veel later kwam daar een telefooncentrale. In 1960 werd hier voor de laatste keer een partij kaas geveild en werd het beneden een fietsenstalling.

De Waag als theater

In 1973 - 1974 werd De Waag omgebouwd tot theater. Naar ontwerp van architecten F.J.C van der Vergt en Ir. A. Doorenbos. De zaal, met balkon, bood plaats aan 150 bezoekers. Het speelvlak was 17,5 vierkante meter. Het werd 'Het theater met de paal' genoemd, vanwege de grote houten paal die midden in de zaal staat, en is van grote betekenis geweest voor het culturele leven in Delft. Het theater werd in 1995 gesloten. In 1999 kwam er het Stadscafe De Waag.

Fringe in De Waag

Wat bijzonder dat er na bijna 30 jaar weer artiesten op de oude historische planken staan in deze prachtige locatie! de makers van Delft Fringe Festival zijn deze weken te zien in de 17e eeuwse Cuyperzaal, helemaal bovenin De Waag. Een zaal met eeuwenoude balken en een prachtig puntdak. Benden in het café kun je tijdens het festival terecht voor iets anders leuk, het Delft Fringe Festival drankje. 

Programma in De Waag

Delft Fringe Festival drankje

Om te vieren dat er weer podiumkunsten te zien zijn in De Waag heeft het stadscafé tijdens het festival een heerlijk roze Delft Fringe Festival drankje op de kaart gezet. Lekker fris en zoet. Je bestelt hem aan de bar in een versie met alcohol of juist alcoholvrij, net waar je zin in hebt. Lekker om mee na te borrelen en praten na de voorstelling of juist om vooraf samen gezellig wat te drinken. Ga je rond lunchtijd? We tippen je ook graag de uitsmijter speciaal met carpaccio, met liefde gemaakt door kok Jasmijn!

Foto: Arne, Jamie en Tara staan voor je klaar om het Delft Fringe Festival drankje voor je te maken en serveren!

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers