Delfts blauw-producent Royal Delft debuteert als locatie .

18 mei 2018

De optredende theatermakers en acts zijn vanzelfsprekend bepalend voor het Delft Fringe Festival. Maar wat het evenement zo uniek en aantrekkelijk maakt, is het gebruik van gebouwen, ruimtes en plekken die in principe niet bedoeld zijn voor kleinkunst- en toneelvoorstellingen. Verspreid over de Delftse binnenstad en net daarbuiten verlenen ook dit jaar weer een groot aantal bijzondere locaties hun medewerking aan het festival. Een daarvan is Royal Delft, gevestigd aan de Rotterdamseweg.

Royal Delft is de oudste nog bestaande fabriek die gespecialiseerd is in Delfts blauw aardewerk, en werd opgericht in 1653 onder de naam De Porceleyne Fles. Het Delfts Blauw wordt hier nog steeds op ambachtelijke wijze geproduceerd en met de hand beschilderd. Tevens beschikt het gebouw over de Royal Delft Experience waar bezoekers de omvangrijke verzameling aardewerk kunnen bewonderen en ambachtslieden aan het werk kunnen zien. Maar Royal Delft is meer dan een aardewerkfabriek met een bijbehorend museum. ‘Royal Delft is een totaalbeleving,’ vertelt Helen Taylor. ‘Je kunt hier het iconische Delfts Blauw zien, voelen en zelfs ervan proeven! Van ontmoetingen met meesterschilders en ambachtslieden in de fabriek tot het bewonderen van antieke en moderne collecties in het museum, en het ervaren van het ambacht tijdens een schilderworkshop – er is van alles mogelijk.’

Meerdere pop-uplocaties

Hoewel er veel plaatsvindt bij Royal Delft, worden er in de fabriek maar heel zelden theatervoorstellingen en toneeluitvoeringen georganiseerd. ‘Voorstellingen of optredens zijn er eigenlijk haast nooit. We hebben wel regelmatig tentoonstellingen, zoals de modetentoonstelling Tess van Zalinge x Royal Delft afgelopen jaar, of vanaf 28 maart dit jaar Nouveau Blue: van visie tot realisatie,’ vertelt Taylor. Royal Delft werkte niet eerder samen met het Delft Fringe Festival. ‘Dit is een primeur!’ laat Helen Taylor weten Royal Delft is een pop-uplocatie tijdens het Delft Fringe Festival met optredens op drie verschillende plekken.’ Hoe deze de vormgeving en uitwerking van de diverse voorstellingen zullen beïnvloeden is zoals met alle festivallocaties nog een verrassing.

Jubileumjaar Royal Delft

Dat Royal Delft tijdens voorgaande edities niet betrokken was bij het Delft Fringe Festival wordt deze keer dus ruimschoots goedgemaakt. Het bedrijf is als producent van Delfts Blauw een typisch voorbeeld van waar Delft bekend om staat en mag daarmee eigenlijk niet ontbreken in het locatieaanbod van het culturele evenement. De historische aardewerkfabriek heeft evenwel nog een andere goede reden om in 2018 deel te nemen aan het theaterfestival, geeft Helen Taylor aan. ‘Dit jaar vieren we ons 365-jarig jubileum, en al net zo lang laten we mensen het Delfts Blauw op allerlei verschillende manieren beleven. Dat kan via een bezoek aan de Royal Delft Experience, het volgen van een schilderworkshop en dit jaar ook via het Delft Fringe Festival! Op deze manier laten we weer een nieuwe groep mensen kennismaken met het icoon dat Royal Delfts Blauw is.’

Brasserie1653

Op donderdag 7 juni wordt de brasserie van Royal Delft feestelijk omgedoopt tot Brasserie1653. Tijdens het Delft Fringe Festival is de brasserie, met uitzicht op de prachtige binnentuin, te bezoeken voor een hapje, drankje en het nieuwe Royal Delfts Blauwe biertje.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers