Sfeerverslag: En de winnaar is .

12 juni 2017

De opkomst is groot bij de prijsuitreiking van het Delft Fringe Festival in het Rietveld Theater. Om gedrang te voorkomen, laat Tamara eerst de artiesten de zaal binnen en daarna mogen de overige bezoekers plaatsnemen.

Op het podium ligt een halve cirkel van stembiljetten. Gedurende het festival mocht het publiek namelijk stemmen door 1 t/m 5 sterren toe te kennen aan een voorstelling. Zo te zien is dat massaal gedaan.

Festival directeur Roel Funcken neemt het woord en bedankt de bezoekers, de vrijwilligers, de locaties en het Delft Fringe team voor hun inzet. Vanuit het publiek stijgt een daverend applaus op.

Programmeurs Saskia Tilanus en Rémon Beeftink betreden het podium. Rémon licht toe dat het uitdelen van sterren voor de artiesten een goede feed back is. Meedoen aan het festival is de uitgelezen manier om een voorstelling voor publiek uit te proberen en te ontdekken wat werkt en wat niet.

Saskia legt iets uit omtrent de wisseltrofee: de zogenaamde Gouden Mayonaise Fles. De Gouden Mayonaise Fles werd voor de eerste keer uitgereikt in 2014 en was een belangrijk rekwisiet in de voorstelling van Madelène Veera, winnares van dat jaar. Sindsdien wordt de Gouden Mayonaise Fles uitgereikt aan de uitvoerde artiest(en) die de meeste sterren heeft gescoord.

Dit jaar traden er 47 artiesten op en zij speelden in totaal 400 voorstellingen. Er werden ruim 25.000 sterren uitgebracht. Het gemiddeld aantal sterren lag op 4,134.

Om de beurt noemen Saskia en Rémon de artiesten die in de top 10 zijn geëindigd. In willekeurige volgorde zijn dat: Stephan Peters, Jasper Smit, De Gestampte Meisjes, Nachtbaard, Eva Nagel, VIER, Hun, Jamie de Groot, LUDIQUE! en Mix & Match.

Daarna wordt het podium vrijgemaakt voor de winnaars van vorig jaar: LUDIQUE! De heren zingen een mooie, intense versie van “Heb het leven lief”. Gerald Drenth (een van de mannen van LUDIQUE!) neemt het woord en vertelt hoe verrast en blij ze waren toen zij vorig jaar de winnaars bleken te zijn. Ook nu waren ze aangenaam verrast, want toen ze aan het begin van het festival de stad binnenreden, zagen ze overal hun levensgrote beeltenis op straat.

En dan is het tijd om de winnaar van dit jaar bekend te maken. De muziek knalt de zaal in en sommige mensen herkennen het al: het is muziek uit de voorstelling van De Gestampte Meisjes. Zij zijn de winnaars dit jaar! “Terecht,” wordt her en der in de zaal gezegd.

Totaal overrompeld komen de drie dames, die De Gestampte Meisjes vormen, het podium op. In speechen zijn ze niet goed, dus dat laten ze achterwege. Ze vinden het “vet” dat ze gewonnen hebben, wat wel toepasselijk is bij een Gouden Mayonaise Fles. Als bonus krijgen de dames ook twee gouden walnoten uitgereikt. Dat waren bijzondere attributen in hun voorstelling.

Saskia sluit de prijsuitreiking af. “En als je het niet met de uitslag eens was: tel het dan zelf maar na,” grapt ze, terwijl ze op de vele stembiljetten wijst. Ik denk dat heel veel mensen zich juist wél in de uitslag kunnen vinden.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers