Recensie donderdag 4 juni 2015 .

05 juni 2015

Iedere dag sturen we een reporter door de binnenstad van Delft. Op de openingsavond, donderdag 4 juni, wandelde Mascha van Rhee met pen langs een aantal voorstellingen.

– door Mascha van Rhee

De avond begint voor mij met drie meisjes in een ‘onesie’ (een pyjama uit één stuk) die met elkaar ‘in de put’ zaten. ‘De Putpassage’ van Toneelgroep De Zusjes Van gaat over herkenbare problemen voor twintigers: keuzestress, te hoge verwachtingen en altijd gelukkig moeten zijn. De voorstelling is een combinatie van theater, zang en dans. Vooral de scène van één van de dames waarbij ze een pop tot leven brengt door met hem te dansen alsof hij haar geliefde is, heeft indruk op mij gemaakt.

Daarna vertrek ik naar museum Paul Tètar van Elven, een zeer bijzondere locatie, waar ‘Basalt’ te zien is van het dansduo Bite Bullet Dance. De danseressen beginnen laag op de grond, vrouwelijk en sensueel. De muziek zorgt ervoor dat je continu een spanning blijft voelen. Deze spanning komt tot een hoogtepunt en dan wordt de dans krachtig en dierlijk. De dames staan op en bewegen in de ruimte, met sprongen en bewegingen die bijna lijken op een inheemse oorlogsdans. Als toch wel erg speciaal special effect slaat één van de dames per ongeluk een stuk van de kroonluchter van het museum van het plafond. Ach ja, het was de eerste voorstelling en het blijft toch nog even wennen aan de ruimte!

Toevallig loop ik voorbij Bakker Suikerbuik, waar ik naartoe word getrokken door een mooie zangstem. Het bleken de 4 dames van ‘Dan Tien in de Lucht’ te zijn. Wat ben ik blij dat ik hier bij toeval terecht ben gekomen, wat een talent! De dames spelen korte sketches waarin cabaret wordt gecombineerd met zang en theater. De zang is prachtig, maar vooral de korte absurde stukken zijn grappig en origineel. Als je de kans krijgt om deze voorstelling te zien, zeker gaan!

De laatste voorstelling die ik zie is ‘De Grote W’ van De Mannen van Hans. Een van de drie Delft Fringe Producties: dit zijn producties die van Fringe de kans krijgen een voorstelling te maken op een bijzondere locatie. De locatie voor ‘De Grote W’ is het Prinsenkwartier, bovenin de nok van het gebouw. Zodra je de trap op loopt, begint het stuk al. Ik zal er niet teveel over verklappen, omdat leuker is om het zelf te gaan bekijken. Het is een komische voorstelling, waarin je een inblik krijgt in de theaterwereld en de bijzondere relatie tussen regisseur en acteurs. De drie acteurs spelen bijzonder sterk en bespelen het publiek. Een goede afsluiter van een bijzondere avond, Delft Fringe is nu echt begonnen!

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers