Wat vinden zij van Delft Fringe? • Esmay Usmany .

23 maart 2015

Wie stonden er eerder op Delft Fringe? De komende tijd stellen we een aantal artiesten aan je voor. Zij vertellen hun ervaringen met het theaterfestival en wat het hen heeft opgeleverd. De negende in de serie is Esmay Usmany.

Esmay Usmany is professioneel zangeres en theatermaker. Dit jaar staat ze voor de vierde keer op Delft Fringe: “Ik heb op verschillende locaties gespeeld, bijvoorbeeld in poppentheater Madame de Berry. Verder speelde ik in het altijd gezellige Atelier Zeven, Ruimte Remmelink, een hotel, een oude kerk en als klap op de vuurpijl in een container in een hofje dat gezellig aangekleed was met houten banken en gekleurde festivallichtjes. Elke plek is weer bijzonder en heeft z’n eigen karakter en sfeer”.

Ze loopt rond op hoge pumps, lakt haar nagels rood of roze, verzamelt mooie woorden en maakt foto´s voor haar inspiratiemuur. Esmay Usmany heeft geen hoog verantwoordelijke kantoorbaan, geen koopwoning en geen huisdieren. Wel heeft ze een notitieboekje én een mooie witte piano. En dat zorgt voor enorm veel liedjes & verhalen. Ze vangt de wereld in poëtische Nederlandstalige luisterliedjes. Dit doet ze samen met haar twee muzikanten Anke Timmer & Sander Kalmeijer in haar zelfgeschreven voorstelling ‘Niets is wat het lijkt’ waarmee ze door de Nederlandse theaters toert.

Wat heb je toch met Delft Fringe?

“Het is een fijn festival. Klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een festival dat niet meer mag ontbreken op je speellijst. Met een fijne organisatie en leuk publiek. Het is een goede manier om als beginnende maker jezelf aan het grote publiek te laten zien en kilometers te maken. Het festival leert je flexibel om te gaan met het verschillende publiek waar je je voorstelling voor speelt. Elk publiek is namelijk anders. Het leert je parade lopen, want geen parade lopen betekent geen publiek”.

Dat klinkt als een advies naar nieuwe deelnemers.

“Het helpt écht, dus ga parade lopen en promoot je voorstelling ter plekke. Je PR-plaatje is misschien wel het belangrijkste bij festivals als deze. Laat het publiek weten dat je er bent en waar je speelt. Zit niet bij de pakken neer wanneer je een lege zaal voor je hebt zitten, maar neem zelf de touwtjes in handen en ga eropaf”.

Recent kwam haar album ‘Niets is wat het lijkt’ uit, met liedjes uit de gelijknamige voorstelling. Verder schreef Esmay het columnboek ‘Altijd onderweg’, met columns, foto’s en liedteksten uit de voorstelling. Esmay: “Het gaat over de zoektocht als dertiger, over dingen waar ik me druk over maak of juist over verwonder. Over dromen, ambities en onzekerheden. Over keuzes maken, loslaten of juist vastbijten in de zoektocht naar ultiem ge..uh..luk. Wat dat dan ook mag zijn. Met één voet in het verleden en één voet in het heden”.

Wat is je het meest bijgebleven van spelen op Delft Fringe?

“De gezelligheid na de voorstelling in het Rietveld theater. En omdat ik inmiddels al wat jaartjes meespeel, voelt het telkens als een warm bad. Ook doordat je de organisatie en veel van de speelplekken inmiddels kent. Wij merken dat er elk jaar weer mensen van een vorige editie naar ons komen luisteren, dat is echt heel erg leuk”.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers