Wat vinden zij van Delft Fringe? • Matroesjka .

09 februari 2015

Wie stonden er eerder op Delft Fringe? De komende tijd stellen we een aantal artiesten aan je voor. Zij vertellen hun ervaringen met het theaterfestival en wat het hen heeft opgeleverd. De derde in de serie is Matroesjka.

Jullie zijn Matroesjka. Een kleine introductie graag?

“Wij zijn Lisa Loeb en Janneke Rinzema en samen vormen wij Matroesjka, hét technocabaretduo van Nederland. We leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar we in ons eindexamenjaar jazz/zang besloten een cabaretvoorstelling te maken. In 2014 wonnen wij de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Volgend seizoen gaan we op tour met onze eerste avondvullende voorstelling”.

In welk jaar speelden jullie op Delft Fringe?

“In mei 2012, tijdens de tweede editie dus. We waren pas een paar maanden bezig met onze voorstelling, dus het was ons onofficiële debuut”.

Hoe hebben jullie het festival ervaren?

“Delft Fringe is een heel bijzonder festival. Je speelt op onverwachte plekken, bijvoorbeeld in een reclamebureau of op een terrasboot. Er is veel interactie met het publiek en je krijgt ook veel meer reacties dan in een theaterzaal. Omdat je de voorstelling meerdere keren op een dag speelt, maak je veel speeluren en kun je echt schaven aan je materiaal. Daarnaast hebben we geprobeerd zo veel mogelijk parade te maken voor onze voorstelling, door op straat liedjes te zingen en mensen naar binnen te lokken. Dat is een uitdaging, maar het werkt wel”.

Heeft spelen op Delft Fringe iets opgeleverd?

“Delft Fringe was het eerste festival waar wij speelden. We hebben heel veel leuke mensen leren kennen, publiek opgebouwd en er veel andere optredens aan overgehouden, tot op de dag van vandaag. Het is voor ons een goede en bijzondere springplank geweest. Delft Fringe is wat ons betreft een heel belangrijk festival. Het is een goede plek om je eerste stappen als theatermaker te zetten en je voorstelling verder uit te werken. Je komt in contact met nieuw publiek en je moet je verhouden tot de locatie waar je staat, wat altijd inspirerende ideeën oplevert”.

Wat is Matroesjka momenteel aan het doen?

“We zijn druk bezig met het schrijven van materiaal voor onze avondvullende voorstelling. Daarnaast toeren we dit voorjaar met de Cabaretstafette en #Aanstormend. Deze zomer staan we onder andere op Lowlands en Zwarte Cross. We schrijven elke maand een column voor CJP en vanaf maart gaan we ook filmpjes maken voor HumorTV. We hebben het dus druk”.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers