Jonathan Nagel

eventually

vr. 03 juni 2022 19:30

Aan mijn favorieten toevoegen

𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒂𝒍𝒍𝒚 is een intense en extatische dansvoorstelling met livemuziek en licht. De voorstelling gaat over streven, hopen en dromen. Gevoelens van macht tot machteloosheid tekenen het verloop van controle tot overgave.

Het duet van contrabassist Jonathan Nagel en danseres Maria Mavridou speelt binnen een lichtinstallatie van Ellen Knops in een ruimte die aan alle kanten voorzien is van luidsprekers. Het stuk bouwt zich langzaam en geleidelijk op vanuit minimalistische en herhalende bewegingen en geluiden.

Uitgaande van rust en subtiele bewegingen ontwikkelt zich de dans meer en meer tot onstuimige uitbarstingen van kracht en emotie. Evenzo begint de muziek met zachte kamermuzikale klanken, die steeds meer vervreemd raken door effecten en uitgroeien tot enorme klankwerelden.

Het werk gaat over de perceptie van tijd: de term 'eventually' impliceert tijd die wordt geïnvesteerd in een groot doel. Als men uiteindelijk aankomt, was het misschien niet gemakkelijk om daar te komen, maar het proces was vooral belangrijk. De langzame opbouw geeft de voorstelling een meditatief en trance-achtig karakter. De bedoeling is om de grenzen van mentale en fysieke controle te verkennen, en uiteindelijk ons individueel menselijk vermogen.

Een choreografie met slechts één danseres, een compositie voor slechts één muzikant - het uitgangspunt voor een scène waar van alles kan gebeuren, want er is ruimte genoeg. Maar je kunt je ook heel bloot en naakt voelen, alleen in een grote ruimte. Met een stuk dat heel rustig begint, maar dan continu blijft groeien in volume, snelheid, virtuositeit en intensiteit, worden de grenzen van wat je in je eentje kunt behalen getoond. Als wat je doet groter wordt, kom je op gegeven moment op een grens waar je de controle dreigt te verliezen. Hoe ambitieuzer je wordt, hoe dunner de lijn tussen uitmuntendheid en falen. Een situatie die velen van ons herkennen, op de werkvloer en in de persoonlijke omgeving worden we vaak geconfronteerd met onze eigen grenzen. Hoe meer we ons proberen vast te klampen aan controle en macht, des te moeilijker wordt het dikwijls..

Niet pas sinds de pandemie ervaren veel mensen hun realiteit voortdurend als een confrontatie met hun persoonlijke grenzen, wat vaak leidt tot burn-out, depressie, angststoornissen, drugsgebruik, etc. Met 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒂𝒍𝒍𝒚 duiken we diep in dit controleverlies. We zoeken naar vreedzame, liefdevolle manieren om met overgave om te gaan en zien deze niet als een nederlaag maar als een nieuwe bron van kracht en hoop.

De muziek van 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒂𝒍𝒍𝒚 verschijnt in de zomer van 2022 als album op vinyl en digitaal. Als geheel bestaat het project uit drie delen: FOR US • NOW • AND… Deze werden elk belichaamd en tot leven gebracht door één danseres op unieke locaties. De albumrelease omvat een fotoboek in luxe grootformaat print met afbeeldingen van de dansvoorstellingen.

Maria Mavridou - dans
Jonathan Nagel - muziek
Ellen Knops - licht

BEKIJK ALLE EVENEMENTEN VAN Jonathan Nagel

Gerelateerde voorstellingen

Ontdek het Festival .

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers