7-meter-hoog Origami Konijn op de Markt in Delft .

06 mei 2021

Van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni staat er een 7-meter-hoog houten konijn op de Markt in Delft. Net zo hoog als het standbeeld van Hugo de Groot. Het Origami Fringe Konijn is onderdeel van het winnende ontwerp van TU Delft studenten Bartek Kotlicki en Ben Provan-Bessell.

Een brug tussen techniek en cultuur

Begin 2020 sloegen het team van de Minor Archineering (faculteit Bouwkunde, TU Delft) en het Delft Fringe Festival de handen ineen en maakten een bijzonder lesprogramma. De studenten ontwierpen, ter ere van het tienjarig jubileum, een paviljoen voor op de Markt, waar kaartverkoop, ontmoeting en optredens plaatsvinden. Roel Beeftink-Funcken, directeur Delft Fringe Festival: “We zijn ontzettend blij met deze bijzondere samenwerking. Hiermee krijgt de relatie tussen cultuur en techniek een plek in ons festival en kunnen we de verbinding tussen de historische binnenstad en de TU Campus, beide iconische aspecten van Delft, de komende jaren versterken.”

15 veelzijdige ontwerpen om uit te kiezen

Dertig studenten van onder meer Bouwkunde, Industrieel ontwerp en Elektrotechniek Wiskunde & Informatica, gingen in teams van twee aan de slag met de opdracht. “Ze werden enerzijds uitgedaagd om onbetreden paden te kiezen, anderzijds lagen er concrete voorwaarden waar het ontwerp aan moest voldoen. Er was bijvoorbeeld maximaal acht kubieke meter cross laminated timber (CLT) beschikbaar”, vertelt Roel van de Pas, coördinator Archineering aan de TU Delft. De specialisten van startup Wittehaai maakten de studenten vertrouwd met de techniek van CLT. Cas van der Zanden: “Met CLT slaan we niet alleen CO2 op in onze gebouwen; dit project laat ook zien wat een prachtige objecten ermee gemaakt kunnen worden.” Er ontstonden 15 verschillende ontwerpen waarvan een vakkundige jury het op origami gebaseerde ontwerp van Bartek Kotlicki en Ben Provan-Bessell, genaamd ‘Animal Theatre’, koos als de winnaar.

Het winnende ontwerp: ‘Animal Theatre’

Bartek en Ben maakten een ingenieuze dierentuin van houten origami objecten bestaande uit ‘kraanvogelbanken’, ‘vlinderparasols’, een ‘podiumeend’ en het zeven meter hoge kassa-konijn. Een zeer functioneel paviljoen dat met zijn lange oren hoog boven het publiek uit zal steken. Tegelijkertijd vormt het een prachtig beeldmerk voor het festival dat vorig jaar nota bene een illusionist als winnaar kende (echt, dat was toeval!). Het megagrote konijn verschijnt dit jaar voor het eerst op de Markt en is bij de volgende edities een blikvanger voor het festival.

Meer dan een konijn

Het Origami Fringe Konijn speelt een grote rol in de tiende editie van het festival. Het vormt de fysieke toegangspoort naar het festival, dat dit jaar online plaatsvindt. Je kunt er terecht voor informatie over het festival, de expositie ‘Het Origami Konijn’ en het festivalmagazine. Kinderen kunnen aan de slag met een 3D-origami-kleurplaat en een konijnenwandeling door de stad. Daarnaast is de traditionele publieksprijs van het festival na 10 jaar veranderd in een heus gouden konijn!

Expositie ‘Het Origami Konijn’

Wil je meer weten over de samenwerking tussen TU Delft en Delft Fringe Festival en het traject van het konijn van ontwerp naar bouw? In de online expositie ‘Het Origami Konijn” kun je hier alles over lezen en bekijken. De expositie is vanaf 29 mei online te bezoeken.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers