31 MEI - 11 JUNI 2023

Merel Franx maakt allereerste Delft Fringe Festival Productie .

01 oktober 2019

De stad Delft staat in 2019 in het teken van het landelijke themajaar ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw’. Speciaal voor dit themajaar ontwikkelt Delft Fringe Festival een nieuw concept: de Delft Fringe Festival Productie. Jonge dansmaker Merel Franx krijgt onder professionele Fringe vleugels de kans om een avondvullende theatervoorstelling te schrijven, ontwikkelen en presenteren. Op een historische locatie in Delft onderzoekt Merel in Molten Gold het actuele collectieve ongemak met de Gouden Eeuw.

Gouden toekomst op een historische locatie

Stichting Delft Fringe Festival organiseert een jaarlijks theaterfestival en aanvullende jaarprogrammering om jonge makers en publiek bij elkaar te brengen op onverwachte locaties in de stad. Dit jaar wordt er voor het eerst een Delft Fringe Festival Productie ontwikkeld. Geïnspireerd op ‘de Gouden Eeuw’ creëert dansmaker Merel Franx een avondvullende voorstelling voor een historische en karakteristieke locatie: de Sigarenfabriek in Delft. Aan het eind van een lange smalle steeg, verstopt tussen een kaaswinkel en een drogist vind je deze imposante locatie. Eerder stonden honderden kunstenaars er op de oude, houten planken. Nu is het de beurt aan Merel Franx, een maker van morgen die het ongemak van deze generatie met de Gouden Eeuw blootlegt. Met abstracte beeldtaal onderzoekt ze op deze historische locatie hoe we gezamenlijk met dit ongemak kunnen omgaan. Verleden en toekomst komen samen in deze Delft Fringe Festival Productie.

Molten Gold

De Gouden Eeuw: een eeuw van rijkdom, uitvindingen en glorie. De Gouden eeuw: een eeuw van onderdrukking, slavernij en ontheemding. Beschaving en uitbuiting lijken twee uitersten maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Molten Gold belichamen zes dansers de vele gezichten van de Gouden Eeuw. Met spierkracht, repetitieve fysieke bewegingen en stuwende lichamen breken ze door de glansrijke buitenkant en tonen ze hun ware verhaal. Hoe verhouden we ons 300 jaar later tot deze veelzijdige geschiedenis? Voel je schuld, trots, ontkenning, hoop, pijn? Voel je verwarring, onmacht of helemaal niets? In Molten Gold onderzoekt Merel Franx dit collectieve, veelzijdige ongemak over de Gouden Eeuw en kijkt of we dit ongemak kunnen omsmelten.

Exclusief te zien in Delft

Op vrijdag 18 oktober 2019 gaat de Delft Fringe Festival Productie Molten Gold van Merel Franx in première. Zeven keer is Molten Gold exclusief te zien in de Sigarenfabriek in Delft.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers