31 MEI - 11 JUNI 2023

Prima Donna's met ‘Leuk geprobeerd’ .

06 juni 2022

Prima Donna’s hebben meerdere keren bewezen dat opera beslist niet stoffig en oubollig hoeft te zijn. Ook deze voorstelling is weer humoristisch van toon al zit er een duidelijke boodschap in: durf buiten de lijntjes te kleuren.

Sopraan Sanne Vleugels heeft door de jaren heen verschillende zangpartners gehad, tot nu toe van het vrouwelijk geslacht. Deze keer heeft zij een man aan haar zijde: bariton Sam Eggenhuizen. Niettemin zijn Sanne en Sam niet zo ‘mannetje/vrouwtje’ ingesteld. In opera’s is het gangbaar: de prins op het witte paard komt de noodlijdende vrouw te hulp. Dat mag van hen weleens aangepast worden! Waarom heeft een vrouw überhaupt een redder nodig? Of misschien heeft ze liever een prinses op het witte paard. En waarom eindigt de sopraan in elke opera met de tenor? Misschien wil ze liever de bas. Misschien krijgt ze dan als rivaal de bariton die óók de bas wil. Sanne en Sam gaan op zoek naar alternatieven.

De voorstelling gaat voortvarend van start met een medley van bekende operamelodieën, waarbij Sam en Sanne bijpassende rekwisieten uit koffers tevoorschijn halen. Op de inhoud van de koffers komen ze later terug. In Sams koffer blijken allerlei man-gerelateerde spullen te zitten, terwijl Sannes koffer vrouwenspulletjes bevat. Onderling ruilen ze de spullen, want Sam wil graag Sannes Barbiepop en Sanne wordt enthousiast van Sams miniatuur Ferrari.

Wie wij ‘horen’ te zijn volgens de samenleving, daar hebben Sam en Sanne geen boodschap aan. Dus neemt zij de macho-rol voor haar rekening en laat hij zijn vrouwelijke kant zien. Dit wordt geïllustreerd met verschillende operaliederen. Zowel Sanne als Sam beschikken over prachtige stemmen. De keuze van de muziekstukken is goed getroffen. Het is de juiste mix tussen ‘o ja, waar ken ik dat ook alweer van?’ en ‘hé, dat heb ik nog nooit gehoord’. Allemaal even oorstrelend. Met dit actuele thema en de nodige humor maken de Prima Donna’s er een feestje van. Van harte aanbevolen voor liefhebbers én haters van opera.

Kaarten voor Prima Donna's

Voorstelling gezien op zaterdag 4 juni 

Tekst: Marie-jet Eckebus 

Foto: Erwin van Tongeren

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers