Voorstellingen over vrijheid .

26 april 2023

Na twee jaren van pandemie, regels en restricties is vrijheid een welkom onderwerp voor de makers van het Delft Fringe Festival, editie 2023. We zetten drie voorstellingen die zich richten op vrijheid voor je op een rij:

Zo maakt Tappin-It Collective, publiekswinnaar van het festival in 2020, een voorstelling volledig gebaseerd op de (on)vrijheid van de jazzmuziek. In een muziektheatervoorstelling zoeken zij de grens tussen ultieme vrijheid in improvisatie en de strakke regels die tegelijkertijd aan de jazzmuziek gekoppeld kunnen worden. En deze metafoor past goed in de tijd waarin jazz groot werd en waar regels hoognodig gebroken moesten worden.

Speellijst Tappin-It Collective

In de trant van het breken van regels laat Bas van der Kruk een theatervoorstelling zien die in alle fronten niet doet wat je verwacht. De grenzen tussen performer en toeschouwer vervagen en Bas neemt zijn publiek mee in het maakproces van een sprankelende voorstelling.

Speellijst Bas van der Kruk

Schurende vrijheid vinden we ook in de live art performance van Bjarte Wildeman. In 'tens:ding [bending over backwards]' proberen twee performers voortdurend een evenwicht te vinden tussen zichzelf en de ander, door zich over te geven, op elkaar te leunen en op elkaar te vertrouwen. Ze redden, bewegen en houden elkaar vast, maar ten koste van zichzelf? Onderlinge afhankelijkheid en de strijd van een relatie tussen individuen uitvergroot. "Hoe ver wring je jezelf in bochten voor een ander?"

Speellijst Bjarte Wildeman

 

Foto: Bjarte Wildeman (Alina Fejzo)

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers