Voorstellingen over 'je thuis voelen' .

26 april 2023

Als mens zijn we sociale dieren, constant bezig met ergens bij willen horen en hopen opgenomen te worden in een groep. Dat nodigt uit tot mooie voorstellingen vol zelfreflectie van makers die op één of andere manier niet altijd voelden dat ze deel uitmaakten van de groep mensen waar ze zich tussen bewogen.

Neem nou Djoni de Vos. Vorig jaar speelde zij al op het Delft Fringe Festival met haar eerste cabaretvoorstelling over het leven van een vrouw op de Zuidas, terwijl ze zich daar toch ook niet helemaal thuis voelde. Dit keer kijkt zij onder andere terug op haar opvoeding in een gereformeerd gezin. Uiteindelijk verlaat ze de kerk en komt ze terecht in een wereld vol start-ups; een hobby van 'rijke witte mannen', zoals zij dat omschrijft.

Speellijst Djoni de Vos

Tussen twee culturen zitten en zelf je weg moeten zoeken naar waar je bij past. Dat is op twee van onze makers van toepassing, op twee verschillende manieren. De eerste is cabaretier Rashid Dijks. Hij gaat in zijn voorstelling in op vragen als: "Waarom onderdrukken we onze inner-gangster en kunnen Nederlanders ook lekker roti maken? Word je uiteindelijk de persoon die je wilt zijn of ben je een aangepaste versie van jezelf?"

Speellijst Rashid Dijks

De tweede is Ilja Geelen. Zij besloot een aantal jaar geleden in Tanger, Marokko, te gaan wonen en werken. Niet alleen betekent dat aanpassen aan een nieuwe cultuur en een ander land, maar nog ingewikkelder is het terug-aanpassen op het moment dat ze weer in Nederland is, bij familie en vrienden. De dansvoorstelling RE:set is gebaseerd op geluidsonderzoek, antropologische observaties, dagboekfragmenten en improvisatievideo's die in de loop van anderhalf jaar zijn verzameld in zowel Nederland als Marokko.

Speellijst Ilja Geelen

Ieder mens heeft, in zijn strijd om erbij te horen, het besef dat hij zo af en toe de vreemde eend in de bijt is. Daarover maakte Simon Granit Ossoinak zijn voorstelling Odd One Out. Hij is moe geworden van zijn constante strijd met het zich anders voelen, met het niet vinden van zijn plaats in de wereld, en heeft besloten om voor onbepaalde tijd alleen te zijn. Door zijn emotionele reis, die tegelijkertijd grappig, eerlijk en confronterend is, zien we - ondanks zijn eigenaardigheden - hoe hij net zo menselijk is als ieder ander.

Speellijst Simon Granit Ossoinak

 

Foto: Ilja Geelen (Yassine Abouhamid)

 

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers