Sfeerverslag: And all that jazz! .

10 juni 2023

Waar haal je iemand vandaan die kan rollerskaten, tapdansen en saxofoon speelt? Of iemand die even goed kan zingen als paaldansen? Voor een castingdirector lijkt mij dat een nachtmerrie! Maar de zes leden van Tappin’-It Collective hebben allemaal meerdere talenten in huis. Ze nemen ons mee naar een schimmig jazzcafé, waar tapdance, rollerskating, musiceren, zang, beatboxing en striptease aan de orde van de dag zijn. Welkom in de wereld van… jazz!

In een hal van de Sigarenfabriek, waar vroeger mannen aan lange tafels sigaren rolden, staan wat decorstukken. In een hoek staan instrumenten opgesteld. De balken aan het plafond, de trap en de vloer zijn van hout en dat past prima bij de sfeer. Een vrouw komt binnen. Onder haar regenponcho draagt ze een sexy barmeisjeskostuum. Jazzmuziek klinkt, terwijl het barmeisje aan de slag gaat. Haar collega komt binnen op rollerskates. Te laat. In de hoes van een bas blijkt een dronken man te liggen. Een onaangenaam sujet, die één van de meisjes lastigvalt. Ondertussen is er een jongen op rollerskates binnengekomen. Hij skate een pas-de-deux met het andere barmeisje.

Verwonderd kijken wij toe hoe alles reilt en zeilt in de verlopen kroeg. Een derde vrouw rode kleding verschijnt plots uit een kastje en zingt een song, terwijl de dronken man en de skater voor de begeleiding zorgen. Het barmeisje stript en kleedt zich vervolgens in mannenkleding. Ze gaat aan tafel met de dronken man. Het is een merkwaardig etentje, waarbij ze het denkbeeldige voedsel van borden schrokken en kaarsen gebruiken als tandenstokers. Conflicten worden tappend uitgespeeld en er wordt zelfs gevochten. Achter op het toneel voert de vrouw die eerder uit de kast verscheen een paaldansnummer uit.

In deze bar schijnt alles te mogen en te kunnen. Toch geeft het een onbehaaglijk gevoel en dat is ook precies de bedoeling van Tappin’-It Collective. Met verwijzingen naar onderdrukking op seksueel of discriminatoir gebied blijkt de jazzwereld een rauwe wereld te zijn. Dat hebben de leden van het collectief met hun grenzeloze talenten duidelijk gemaakt.

De volledige voorstelling is op 12 en 13 januari 2024 te zien in het Rietveld Theater. Het is een aanrader!

‘Jazzcafé’ van Tappin’-It Collective – gezien in de Sigarenfabriek op 9 juni 2023

 

Tekst: Marie-Jet Eckebus

Foto: Maurice Gemmeke

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers