What the Fringe? .

18 december 2023

What the Fringe? Hoe spreek je dat uit? Als in zingen? Of als in lynch? En waarom heet het zo? Die vraag krijgen we regelmatig, dus vertellen we graag nog eens het verhaal van Fringe. Een verhaal dat lang geleden begon met een groep eigenwijze theatermakers in Edinburgh.

Frinzj dus

1947 is het jaar dat in Nederland het dagboek van Anne Frank uitkomt en Jan van de Hoorn de negende Elfstedentocht wint. In Edinburgh wordt het allereerste Edinburgh International Festival georganiseerd, bedoeld voor de meer klassieke theatervoorstellingen. Maar 8 eigenzinnige en meer ‘alternatieve’ theatergroepen besloten zichzelf uit te nodigen en te profiteren van het publiek dat op het festival afkwam.

Een jaar later schrijft de Schotse journalist Robert Kemp: "Langs de rand (= fringe) van het officiële festival schijnt er meer particulier initiatief te zijn dan voorheen... Ik vrees dat sommige van ons 's avonds niet meer naar huis gaan!" Et voilá: de naam Fringe is geboren.

"Round the fringe of official Festival drama, there seems to be more private enterprise than before..." – Robert Kemp

Bijna 2,5 miljoen tickets

Inmiddels is ‘The Fringe’ het grootste kunstfestival ter wereld. Dusse… hoezo ‘alternatief’? In 2023 bracht het festival kunstenaars, media en publiek uit bijna 170 landen samen, met in totaal 2.445.609 verkochte tickets. Toch blijft de vrije geest van die eerste 8 theatergroepen de basis. Er is geen jury, alles is mogelijk. The Fringe blijft een proeftuin voor experimenteel werk, dat op traditionele festivals geen kans maakt.

Een briljant idee

Pas in de jaren ’50 begonnen de kunstenmakers die aan de randen van het festival het publiek verrasten samen te werken. Maar inmiddels is het idee overal ter wereld overgenomen. Ook in Delft! In 2011 begonnen als podium voor amateur- theatergezelschappen en amateur-theatermakers in Zuid-Holland, zijn we in 12,5 jaar uitgegroeid tot een broedplaats voor jong talent en nieuwe makers.

Aanmelden voor 2024?

Dat kan t/m 31 december. Niet twijfelen, gewoon doen.

Delft Fringe Festival meemaken?

Zet in je agenda: 28 mei t/m 9 juni 2024. Te ver weg? Bezoek de voorstelling van de winnares van 2023: www.mysthamandersloot.nl

Tot Fringe!

Foto: makers op Delft Fringe Festival 2023. Fotograaf: Batuhan Keskiner

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers