Sfeerverslag: Haus of 4D met ‘A drag fairytale’ .

01 juli 2024

Binnen de theaterwereld is drag een bijzondere kunstvorm. Veel tijd en toewijding zit in de make-up en de vaak extravagante outfits. Een perfecte lip sync, dans op duizelingwekkend hoge hakken, een lied waarin de worsteling om jezelf te mogen tot uiting komt, zijn vaak de ingrediënten van een dragshow. Haus of 4D gunt ons een kijkje achter de schermen, vóórdat de show begint. 

In het Microtheater staat een tafel met een kleed van rode pailletten. Daarachter staan drie stoelen. Sir Valentine ontvangt ons. Hij vertelt dat de show Engelstalig zal zijn en warmt ons alvast op. Nadat hij is verdwenen, komt Ronika Nyx op, in half-drag. Een tweede drag queen, Shezo Extra, komt onverwacht onder de tafel vandaan. Ook Sir Valentine zien we terug, druk telefonerend. Hij struikelt en blijft snikkend liggen. Shezo Extra is zo attent om hem toe te dekken. Uiteraard valt het allemaal wel mee.

Geaccepteerd worden

De drie dragartiesten zijn samengekomen om te repeteren voor hun show. Shezo Extra geeft ons alvast een voorproefje met een freestyle dans en lip sync. Haar gezicht is geheel geschminkt, wellicht om onherkenbaar te zijn. Later krijgen wij haar verhaal te horen. Door haar afkomst wordt zij niet geaccepteerd om wie zij is. Zelfs wanneer zij tegenover een vriendin uit het Midden-Oosten uit de kast komt, zegt deze: “Ik zou graag een keer je vrouw ontmoeten.”

Chosen family

Sir Valentine onderbreekt de repetitie om een promo-video op te nemen, wat ze met frisse tegenzin doen. Het vierde groepslid belt dat ze niet kan komen. Er is iets met oma gebeurd, waar veel bloed aan te pas komt.

Ronica Nyx trekt ondertussen de stoute schoenen aan: laarzen met hakken van zeker een decimeter hoog. Ook een fraaie, rode pruik en een groene mini-jurk behoren tot haar outfit. Ze doet haar lip sync-act met sensuele bewegingen.

Tussen de drie artiesten wordt heel wat afgebitcht, terwijl ze de laatste hand aan make-up en kostuums leggen. Niettemin voelen ze zich verbonden met elkaar als een ‘chosen family’. Hun biologische familie is niet altijd even begripvol.

Man noch vrouw

Uiteraard verschillen dragqueens onderling van elkaar. Ronica Nyx baalt ervan dat haar beenhaar nog steeds zichtbaar is, ondanks drie panty’s over elkaar, terwijl Shezo Extra zich totaal niet druk maakt over lichaamsbeharing. Beide dragqueens dragen overigens een baard. Sir Valentine voelt zich man noch vrouw. In wezen is ze een vrouw, die zich voordoet als man, die zich kleedt als vrouw. Gestoken in een poederroze steampunkachtige outfit zingt ze dat ze weigert normaal te zijn.

Odd one out

In een aangrijpende rap vertelt Shezo Extra dat zij zich altijd de ‘odd one out’ voelt. Maar nu wil ze het verleden achter zich laten. “I don’t want to be forgiven”. Er is tenslotte niets waar ze vergeving voor nodig heeft.

Na de nodige dramatiek en chaotische toestanden achter de schermen, is het tijd voor de show. De artiesten verdwijnen door het achterdoek en daarmee eindigt de voorstelling.

 

  • Tekst: Delft Fringe reporter Marie-Jet Eckebus.
  • Foto: Jurjen Bolsenbroek. 

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers