Bas Mastboom

Lana del Gay

zo. 05 juni 2022 14:30

Aan mijn favorieten toevoegen

Bas Mastboom (hen/zij/hij) schrijft en speelt theater over de complexe contradicties van het leven, dramatisch geladen uit hun brede ervaring: van bouwmanager tot drag queen. Lana del Gay is het solodebuut over diens zoektocht naar vrijheid.

Lana del Gay vertelt het hysterische en absurdistische, doch waargebeurde kleinkunstverhaal van een gender non-conforming persoon. Net als Lana heeft deze persoon een obsessie met vrijheid. Waarom lukt het hen niet om dat in de huidige maatschappij te bolwerken. Hoe doorbreken we de hokjes waaruit we moeten ontsnappen voor een oordeelvrij leven? Hoe kunnen we ooit echt vrij zijn? Is dat überhaupt haalbaar in deze tumultueuze tijd met oorlog, stormen en pandemieën?

Lana del Gay reflecteert op de complexe contradicties van het leven. Wat kan je doen om de binaire last te verlichten? In een melodramatische vertelling met extreem hoge pieken en exorbitant diepe dalen ziet het personage uiteindelijk de realiteit onder ogen. Deze realiteit is soms meer duister dan hen wenselijk is. Hoe omarm je ook je duistere kanten en verlangens? Het verhaal begint als treurige Twentse tiener; een puber vol perifere polderpaniek met als enige houvast hun Femme Fatales. Na jaren van hitsige hysterische homo's in de gulzige geile gayscene en met liters wijn en ontelbare mc kroketten, beseft hen dat het zo niet verder kan en zoekt hen een nieuwe weg. Vindt dit mens uiteindelijk ultieme roségouden vrijheid?

Lana del Gay legt de gevolgen bloot van het opgroeien in een cisgender en heteronormatieve maatschappij als je geenszins cisgender hetero of ook maar enigszins normatief bent. Vervolgens inspireert de voorstelling de bezoeker om op zoek te gaan naar hun verlangens buiten de gebaande paden, ook als deze meer duister zijn. Dit vanuit de overtuiging dat vrijheid nastrevenswaardig is en pas ervaren kan worden als je naast je meest mooie (en geaccepteerde) kanten ook je meest duistere (en vaak minder geaccepteerde) kanten omarmt zodat deze met elkaar in balans kunnen zijn.

**Over Bas Mastboom **
Bas Mastboom (hen/zij/hij) is performer, presentator, programmamaker en producent. Dit is relevante informatie omdat de stukken die Bas schrijft dramatisch geladen zijn met alle ervaringen: van brallend over de bar bij diens studentenvereniging tot drag-optredens, van bouwmanagement tot gefaalde emigraties. Dit is ook waarom het bedrijf van Bas 'the LOT' heet (zie basmastboom.com). Al sinds hun bouwkundestudie hier aan de TU Delft heeft hen altijd een tweepadencarrière gevolgd.

Via studententheater is hen terecht gekomen bij verschillende musical- en toneelopleidingen. Deze heeft hen niet afgemaakt omdat hen met onder andere Boys Won't Be Boys en Live Your Story al aan de bak kon als maker en speler, over maatschappelijke thema's die hen aan het hart gaan. Zoals seksuele en genderdiversiteit, gelijkheid en vrijheid. Komend seizoen is Bas ook te zien in de musical Lelies. Tijdens de poep-pandemie heeft hen niet stilgezeten maar hun roségouden droom waargemaakt door diens solodebuut Lana del Gay te schrijven.

Podcast
Luister ook naar aflevering 3 van de Delft Fringe Festival podcast De Roze Hoed. Hierin is Bas Mastboom te gast en vertelt hij over zijn voorstelling en makerschap.

BEKIJK ALLE EVENEMENTEN VAN Bas Mastboom

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers