Niek Wagenaar

Nymphs

wo. 08 juni 2022 19:30

Aan mijn favorieten toevoegen

‘Nymphs’. Origineel mythische wezens die voorkwamen in bossen, beken, bergen en de zee. Ze stonden symbool voor de wilde, onberekenbare, daardoor juist zo pure schoonheid van de natuur. De nimf was de vertegenwoordiger van de vrijheid, van weelde en sensualiteit. Onstuitbaar verlangen is het noodlot dat eenieder te wachten staat die de nimf onder ogen komt. Een onontkoombare charme te danken aan hun identiteit: open eerlijkheid zoals die alleen in de natuur bestaat. Tegenwoordig is ‘nymph’ een denigrerende term voor een vrouwelijke verleidster. Een mannenverslindster die niet schroomt haar sensualiteit in te zetten om haar prooi te bemachtigen. Iemand waar je als man dus voor op moet passen. Maar wie zegt dat een man zelf geen ‘nymph’ kan zijn? Is sensualiteit echt zo gender-gebonden? En wat betekent dat eigenlijk: man of vrouw zijn?

In ‘Nymphs’ gaan vijf dansers op zoek naar hun eigen natuurlijke schoonheid, zoals in de mythes. Op zoek naar eerlijke identiteit. Maar is het wel zo makkelijk om te definiëren wie je echt bent? Hou je jezelf een spiegel voor, of spiegel je je constant aan de verwachtingen om je heen? De dansers zoeken naar vormen om uiting te geven aan hun genderidentiteit, maar blijken constant in gevecht met de norm. Een norm die eigenlijk alleen blijft bestaan door het onderling hooghouden van ieders vooroordelen. Is het mogelijk om dit soort hokjes te overstijgen, of kom je dan enkel in een nieuw hokje terecht? Verwikkeld in dit web van sociale constructies bewegen de dansers op weg naar verbinding.

Over Niek Wagenaar
Niek Wagenaar is een jonge danser en choreograaf uit Amsterdam. Vorige zomer studeerde hij af van de Urban Contemporary Dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Al tijdens zijn opleiding danste hij twee jaar bij gerenommeerd dansgezelschap Hofesh Shechter Company in Londen. Terug over de grens waagt hij de sprong als nieuwe maker. Het werk dat Niek maakt is vloeiend en organisch, sensueel maar krachtig, ritmisch spannend en rijk aan fysieke sensaties en beeldspraak. Samen met een internationale schare van enorm getalenteerde jonge dansers maakt hij debuut in het Nederlandse danslandschap met zijn voorstelling ‘Nymphs’.

Podcast
Luister ook naar aflevering 1 van de Delft Fringe Festival podcast De Roze Hoed. Hierin is Niek Wagenaar te gast en vertelt hij over zijn voorstelling en makerschap.

CREDITS
Concept en choreografie: Niek Wagenaar
Dansers: Filippo Gualandris, Charles Heinrich, Alice Sundara, Linde Wagemakers en Niek Wagenaar
Muziek: Brant Peije Teunis
Coaching: Jasper van Luijk en Anne Suurendonk
Zakelijk assistentie: Linde Wagemakers
Campagnebeeld: Polina Mirovskaya
Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Janivo Stichting, Magnezy Dance Productions en Mittelfest2022

BEKIJK ALLE EVENEMENTEN VAN Niek Wagenaar

Gerelateerde voorstellingen

Ontdek het Festival .

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers