31 MEI - 11 JUNI 2023

Tappin-it Collective met ‘DOEMSDEE’ .

04 juni 2022

De stad is in fuchsia-roze gekleed, op de Markt staat het bekende konijn en overal in de stad staan billboards. Het is duidelijk: Delft Fringe Festival 2022 is begonnen! We kunnen ons negen dagen lang onderdompelen in theater, muziek, dans, kleinkunst, live art, opera en zelfs circus. Het weer werkt mee en daarmee is het extra prettig om van locatie naar locatie te fietsen of lopen.

Mijn startpunt is het Rietveld Theater. De zaal zit lekker vol en we horen onheilspellende, dreunende muziek. Op het podium staat een gestileerde boom, bestaand uit een witte stam waaruit afvoerbuizen steken bij wijze van takken. Aan de takken hangen plastic flesjes, gevuld met kleurige vloeistof. Onder de boom, op een grasmatje, liggen drie personen. Dan verandert de sfeer. Een aangename muziek met vogelgetjirp klinkt en de drie personen komen tot leven. Ze zijn verwonderde, jonge vogeltjes die nieuwsgierig de wereld gaan ontdekken. Dan verschijnt een jongeman die, onder hevig protest van de vogeltjes, een flesje uit de boom plukt. Acuut verandert de sfeer weer. De onschuldige vogeltjes zijn gevlogen en we zijn getuigen van een hedonistische orgie.

Gedurende de voorstelling verandert de sfeer keer op keer. Een terugkerend thema zijn de plastic flesjes die over de grond verspreid liggen. De flesjes dienen geordend te worden en gescheiden van de rest, anders gaat er een sirene af. Het gaat telkens maar nét goed.

Van de afvoerbuizen worden hokjes gevormd waar mensen ‘wonen’ en waarin de flesjes verzameld worden. We zien scènes uit het jachtige, werkzame leven en een vechtscène. Telkens is er wel iemand die zich om de flesjes bekommerd of die de kale boom omhelst. Totdat er een totale verwoesting plaats vindt en één van de danseressen in een magistrale jurk van plastic afval verschijnt.

Tappin-it Collective is erin geslaagd om in een mengvorm van tap, ritme en andere dansvormen een beeld te scheppen van de hedendaagse samenleving. Het is geen prettig beeld. Niettemin verlaat iedereen in opgetogen stemming de zaal, omdat we iets moois en unieks hebben gezien.

Tickets voor Tappin-it Collective

Voorstelling gezien op vrijdag 3 juni in het Rietveld Theater

Tekst: Marie-Jet Eckebus

Foto: Jurjen Bolsenbroek

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers