Makers Delft Fringe Festival bij De Slimste Mens! .

14 april 2023

Wist je dat verschillende makers die op het Delft Fringe Festival hebben gestaan ook hebben deelgenomen aan het populaire tv-programma De Slimste Mens? Zij beantwoordden de vragen gesteld door Philip Freriks en zaten tegenover jurylid Maarten van Rossem. In 2021 deden er zelfs maar liefst drie Fringers mee! Opvallend: ze zijn allemaal cabaretier. Benieuwd welke makers deelnamen aan deze kennisquiz? We hebben ze alle zes voor je op een rij gezet! 

Pieter Jouke

Deze bekende Delftenaar, cabaretier en stand up comedian was in 2013 te zien bij De Slimste Mens. In aflevering 19 werd hij de slimste van de dag maar in aflevering 20 legde hij het af in de finale tegen Pieter Derks. Hij speelde op Delft Fringe Festival zijn voorstelling 'Gloeiende Plaat'. Op dit moment staat Pieter Jouke in de Nederlandse Theaters met zijn voorstelling 'Laars lappen' én hij is dit jaar op zondagmiddag 11 juni tourgids op het Delft Fringe Festival!

Lisa Loeb

In 2012 stond Lisa Loeb op het Delft Fringe Festival. Zij vormde toen met Janneke Rinzema het technocabaretduo Matroesjka en ze speelden op het festival hun debuutvoorstelling. In 2020 besloten ze dat het tijd was voor nieuwe avonturen en stopte Matroesjka. Eén van die avonturen was ongetwijfeld De Slimste Mens! In augustus 2021 won Lisa Loeb namelijk de finale van de kennisquiz! Daarna was ze te zien als vaste columnist in de talkshow Khalid & Sophie, in het programma Amazing Grace en bij 10 voor Taal. Ook schreef ze het boek BANG.

In dit interview in 2015 vertelt Lisa over haar ervaringen met spelen op het Delft Fringe Festival.

Lisa Ostermann

Cabaretier Lisa Ostermann stond maar liefst drie keer op Delft Fringe Festival. In 2018, 2019 en 2021. Daarna was ze het festival ontgroeid en kon je haar echt geen jonge maker aan de start van haar carriere meer noemen. In 2020 won ze alle prijzen op het Leids Cabaret Festival, waarmee ze de eerste vrouwelijke winnaar van het festival in 15 jaar was. In de zomer van 2021 was ze te zien bij de Slimste Mens. Momenteel tourt ze door het land maar haar eerste avondvullende voorstelling en is ze als verslaggever te zien bij De Avondshow met Arjen Lubach.

In de Daily Fringe van 4 juni 2021 vertelt Lisa welke rol het Delft Fringe Festival heeft gespeeld in haar carrière en hoe heeft ze het spelen op het festival heeft beleefd:

Jasper van Kuijk

In 2015 stond cabaretier Jasper van Kuijk op het Delft Fringe Festival. Tegenwoordig bestempeld hij zichzelf als ontwerpwetenschapper, columnist en cabaretier 'in ruste'. In 2010 won hij de publieksprijs bij Cameretten. Daarna was hij regelmatig te horen op de radio en schreef hij o.a. me aan het programma Koefnoen. In 2022 won hij het jubileumseizoen van De Slimste Mens, gaf hij zijn laatste theatertour en is hij geëmigreerd naar Zweden.

Fieke Opdam

In 2021 stond cabaretier Fieke Opdam op het Delft Fringe Voorstelling met haar voorstelling. In later dat jaar behaalde ze de halve finale van het Cameretten Festival. In 2022 was ze te zien in De Slimste Mens. In de dagfinale verloor ze van Anniko van Santen, die dat seizoen de finale van het programma behaalde. Binnenkort debuteert Fieke met haar boek 'Non-actief'.

Maya van As

Maya van As is cabaretier en samen met Brigitte van Bakel vormt ze het cabaretduo Vlamousse. In 2019 stonden ze in de halve finale van het Leids Cabaret Festival, hier wonnen ze de Studentenjuryprijs. Later dat jaar stonden ze met hun voorstelling 'Saampies' op het Delft Fringe Festival. In 2022 stond Vlamousse in de finale van het tv programma Ik Ga Stuk en in 2023 zat Maya in één van de drie stoelen bij De Slimste Mens!

In dit interview uit 2019 vertellen Maya en Brigitte over de voorstelling die ze op Delft Fringe Festival speelden. 

Foto: Lisa Ostermann door Erwin van Tongeren

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers