Sfeerverslag: Het stemmetje van Suus .

06 juni 2023

Vorig jaar zag ik Suus Hoppenbrouwers met haar programma ‘Sour Power’. Daar kwam al uit naar voren dat Suus behoorlijk chaotisch is. Ook nu gaat ze ongefilterd los.

Suus begint met uitleg over haar programma. Over ‘het monstertje’ in haar hoofd. Ze heeft ADHD en ‘het monstertje’ roept haar met een irritant stemmetje telkens dingen toe. Dingen als “ze mogen je niet”. Ook voor niet-ADHD’ers is zo’n innerlijk stemmetje herkenbaar. Het stemmetje roept haar een halt toe: “Je hoeft niet alles uit te leggen”. Suus doet wat het stemmetje van haar eist: ze begint haar voorstelling opnieuw, maar zónder uitleg.

Na een dansje stelt Suus een paar gewetensvragen aan iemand op de voorste rij. “Bent u een goed mens?” en “Bent u bezig met het milieu?” Dat zijn vragen waar Suus zich ook mee bezighoudt. Ondertussen komt haar stemmetje haar plagen. “Ze mogen je niet” zegt het stemmetje en “je ziet eruit als een rollade”. Uitgesproken met een irritant, nasaal stemmetje neemt ze de woorden op en dubt zichzelf, zodat de negatieve woorden door elkaar buitelen. Het zijn Suus’ chaotische gedachten, waardoor ze afgeleid wordt van het gesprek dat ze met een meneer in de zaal had.

Suus vertelt over haar moraliserende buurvrouw die telkens weer een ander thema heeft. “Suus, weet je dat er plastic in schoonheidsproducten zit?” “Suus, ik eet geen eieren meer, want scharreleieren zijn niet écht scharreleieren. En echte scharrelkippen zijn niet goed voor het milieu, want die schijten en dat brengt weer stikstof met zich mee.”

Suus somt in razendsnel tempo een waslijst op aan alles wat zij, danwel wij, niet meer mogen om een goed mens te zijn. We mogen zelfs onze tuin niet meer betegelen of naar het Dolfinarium, want dat is zielig voor de dolfijnen en de orka. Haar stemmetje roept haar tot de orde: “Stop met praten!” Dat is voor Suus een onmogelijke opgave. Ze heeft bevestiging nodig en wil daarvoor desnoods sexy doen. Dat is namelijk wat het stemmetje haar opdraagt.

Uit frustratie propt Suus zich vol met chocola en probeert zichzelf ervan te overtuigen dat ze er mag zijn. “Doe niet zo zielig. Kom voor jezelf op!” roept het stemmetje. “Wat je zegt, ben je zelf”.

Suus’ hoofd, hoe chaotisch dan ook, heeft veel overeenkomsten met de hoofden van haar publiek. Ze houdt ons een spiegel voor, die afwisselend komisch en ongemakkelijk is.

‘Brain lickers’ door Suus Hoppenbrouwers – gezien in het Microtheater op 4 juni 2023.

 

Tekst: Marie-Jet Eckebus

Foto: Jurjen Bolsenbroek

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers