Te zijn of niet te zijn: voor een duurzame toekomst .

20 december 2023

Als één van de allereerste ondertekenaars zette Delft Fringe Festival op 2 november 2023 haar handtekening onder het statement TE ZIJN OF NIET TE ZIJN. In dit statement roept de kunst- en cultuursector de klimaatnoodtoestand uit.

Het statement TE ZIJN OF NIET TE ZIJN werd ontwikkeld door Collectief Walden, Jakop Ahlbom Company, NAPK, Eurosonic Noorderslag, Tolhuistuin en Warming Up Festival: “De klimaatcrisis is een alles-crisis. Steeds vaker en sneller dan voorzien ontmaskert de crisis zichzelf ook als een humanitaire crisis. De wereld is er slecht aan toe en dat gaat ons aan het hart. Alleen kunst en cultuur kunnen de wereld niet redden, maar wij geloven: zonder gaat het zeker niet lukken.

Terugkerend thema

Het klimaat staat niet alleen hoog op de agenda bij producenten en festivals in de podiumkunsten maar ook bij de nieuwe makers die op het Delft Fringe Festival staan. In 2022 was duurzaamheid bijvoorbeeld al een terugkerend thema. Tijdens deze festivaleditie bevroegen makers Doortje Peters, Robin Lie, Stijn Dijkema, Djoni de Vos en Kelly Vanneste in hun voorstellingen hoe de toekomst van de mens en de wereld er straks uit zal zien.

DOEMSDEE, After All

Ook de publieksprijs winnaars op het Delft Fringe Festival van 2021 en 2022 leggen de focus van hun daaropvolgende voorstellingen op het klimaat. Tappin-it Collective ontwikkelde in 2022 de voorstelling DOEMSDEE, waarin ze betekenis proberen te geven aan het einde der tijden. Ook Niek Wagenaar laat in zijn dansvoorstelling ‘After All’ in 2023 de zorgen om de klimaatverandering en alle gevolgen van dien zien. 

Duurzaam Fringe

Delft Fringe Festival zet zich in voor een duurzame toekomst voor het festival en de planeet. We verkennen dit jaar nog actiever welke keuzes voor duurzame oplossingen we kunnen maken. Ook als festival kunnen we invloed uitoefenen op een beter klimaat. Deze verantwoordelijkheid gaan we aan en zullen we dit jaar nog nadrukkelijker uitdragen en delen.

Jonge makers over klimaat

We verwachten dat de aandacht voor klimaat en duurzaamheid ook tijdens de festivaleditie in 2024 weer volop terug te zien is in het werk van de jonge makers. Deze groep makers kaart elk jaar weer actuele onderwerpen aan en vertelt de relevante verhalen van nu. Makers kunnen zich nog t/m 31 december 2023 aanmelden voor een speelplek op het Delft Fringe Festival in 2024. 

Foto: TG Vagebond van Tijn Dijkema speelt Adem in de Botanische Tuin tijdens Delft Fringe Festival '22. Fotograaf: Erwin van Tongeren.

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers