Bezoek jij het festival voor de eerste keer? .

07 juni 2022

Kom je dit jaar voor het eerst naar het Delft Fringe Festival? Welkom! We hebben 10 tips op een rij gezet waarmee je het festival zo optimaal mogelijk kunt beleven. Superhandig voor je eerste bezoek aan het festival. Maar ook voor doorgewinterde festivalgangers zijn deze tips waardevol. 

1. Laat je verrassen door culturele parels

Ken je de namen die op het programma staan niet? Dat kan kloppen! Het Delft Fringe Festival biedt een podium aan nieuwe professionele makers uit binnen- en buitenland. Dit zijn makers die een kunstvakopleiding hebben gevolgd, daar nog mee bezig zijn of juist autodidact zijn. Dit jaar hebben de festivalprogrammeurs 42 aanstormende talenten geselecteerd uit alle aanmeldingen. Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet. Dan kun je zeggen: “Ik was erbij, toen deze maker net op het punt van doorbreken stond.”

2. EHBK: eerste hulp bij jouw keuze

Dit jaar spelen er 11 festivaldagen lang 42 nieuwe makers op 26 locaties. Dat zijn ruim 350 optredens! Onze programmeurs staan daarom van 3 t/m 11 juni dagelijks voor je klaar bij van 18:00 tot 19:00 uur bij ons festivalpaviljoen op de Markt, in hun magenta-roze outfit, om je te voorzien van goed advies en info over de makers, voorstellingen en locaties. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

3. Alle genres van de aardbol

Alle genres podiumkunsten zijn welkom op het festival. Dit jaar vind je maar liefst 11 genres op het podium: cabaret, circus, dans, familie, fysiek theater, kleinkunst, live art, muziek, muziektheater, opera en theater. Kies voor voorstellingen uit genres die jou aanspreken, of laat je juist eens verrassen door genres waar je normaal niet voor kiest. In het online programma kun je eenvoudig filteren op genre; kies je genre en klik op de knop 'zoeken'.  

4. Kies voor een bijzondere locatie

Het festival laat je niet alleen kennismaken met aanstormend talent en artistieke genres in de podiumkunsten. Het laat je ook Delft op een andere manier ontdekken door de voorstellingen te programmeren op bijzondere locaties. Zo staat de stad Delft in een ander (spot)licht. Dit jaar staan er zelfs een record aantal locaties op het programma, maar liefst 26! Plekken waar je normaal niet zo snel komt, zoals de raadzaal in het stadhuis, een woonboot aan de gracht en het RoboHouse van de TU Delft. 

5. Welkom bij de Fringe talks

Dide Vonk, cultureel podcastmaker en presentatrice, gaat tijdens het festival live in gesprek met de makers die dit jaar op het festival spelen. En jij kunt daar bij zijn! Deze talkshows geven je een inkijkje in de voorstellingen en kunnen je helpen om te kiezen welke voorstellingen je graag wilt kijken. Ook leuk om te bezoeken als je net een voorstelling hebt gezien en benieuwd bent naar de achtergrond. Of omdat je je wilt verdiepen in een bepaald onderwerp. Allemaal goede redenen om te komen kijken naar de Fringe Talks op 4, 8 en 11 juni van 20:30 tot 21:30 uur in The Student Hotel. Entree is gratis, aanmelden kan hier. 

6. Combineer theater met diner

Het Delft Fringe Festival is niet alleen een cultureel uitje, maar echt een complete belevenis. Ook culinair is er genoeg te beleven dit jaar. Bij drie verschillende restaurants wordt dit jaar een speciaal festivalmenu geserveerd zodat je op tijd bij de eerste avondvoorstelling kan zijn. 

7. Gouden combi: ontdek Delft én geniet van de podiumkunsten

Heb je nog steeds geen idee waar je naartoe wilt? Of heb je inmiddels de Fringe mindset gekregen naar aanleiding van alle tips en wil je je compleet laten verrassen? Kies dan voor een Fringe Tour! Tijdens een tour maak je een rondleiding door het historische Delft met een officiele gids. Onderweg kun je genieten van meerdere voorstellingen geselecteerd door onze programmeurs. Extra leuk: je kunt dit te voet doen maar ook met een bootje door de grachten! Ontdek hier alles over de tours.

8. Laat je overrompelen, ontroeren en geniet!

Ben je geraakt, geërgerd of geamuseerd na het zien van een voorstelling die je zag tijdens het festival? Weet je niet zo goed waar 'm dat in zit? Geen nood, Anna helpt je graag met het vinden van woorden voor jouw ervaring in een 1-op-1 gesprek van 15 minuten. Want door ergens woorden aan te geven vind je betekenis. Je komt Anna tegen op verschillende plekken in de stad.

9. Stem mee en sluit het festival af met de uitreiking van de publieksprijzen

Elke voorstelling die tijdens het festival te zien is maakt kans op de Delft Fringe Festival Publieksprijs. De maker van de voorstelling die door de bezoekers als hoogst wordt gewaardeerd wint. Deze winnaar is tijdens de volgende festivaleditie verzekerd van een speelplek én te zien in het campagnebeeld van dat jaar. Daarnaast neemt de winnaar ‘Het Gouden Konijn’ mee naar huis! Deze ludieke trofee refereert naar het festivalpaviljoen op de Markt, dat de vorm heeft van een konijn. Dus stem mee en kom naar de prijsuitreiking op zondag 12 juni 18:00 uur in het Rietveld Theater. Dit is altijd een heel spektakel en een prachtige afsluiting van het festival. Gratis entree. 

10. Podcast De Roze Hoed laat je kennis maken met de makers

Dit jaar lanceerde Delft Fringe Festival voor het eerst een podcast, genaamd De Roze Hoed. Deze podcast laat je kennismaken met de makers die op het festival staan dit jaar. Ze worden in de podcast bevraagd over hun makerschap, voorstellingsthema's en cultureel ondernemerschap. Je luistert de podcast via Spotify en Apple TV. 

Extra tip: Onze klantenservice staat voor je klaar

Heb je een vraag over het programma of het festival? We helpen je graag verder en denken met je mee waar nodig. Je kunt contact opnemen via mail, Whatsapp, telefoon of de chatfunctie op deze website. Telefoonnummer: 0640756133. Mail: kassa@delftfringefestival.nl.  

Met dank aan

Subsidiënten en begunstigers